TikTok

Ku do të shkojnë përdoruesit e TikTok pas ndalimit të aplikacionit në SHBA?

Dhoma e Përfaqësuesve votoi për projektligjin e përditësuar të shitjes ose ndalimit që mund të çojë në herën e parë ndonjëherë që qeveria amerikane ka miratuar një ligj për mbylljen e një platforme të tërë të mediave sociale.

Dhe votimi erdhi në Amerikë të shtunën pas shqetësimeve për platformën me ndikim që drejtohet nga kompania kineze ByteDance, shkruajnë mediat e huaja.

Ligjvënësit si në qeveritë shtetërore ashtu edhe ato federale kanë bërë presion “për të hequr qafe” platformën për arsye të sigurisë kombëtare përpara votimit, pavarësisht kundërshtimeve nga avokatët e fjalës së lirë.

Kongresi i dha ByteDance nëntë muaj për t’u dhënë përdoruesve kohë për të eksportuar informacionin e tyre nga aplikacioni, por pas kësaj, kompania kineze do t’i duhet t’ia shesë aplikacionin një kompanie tjetër ose do të humbasë të gjithë përdoruesit dhe krijuesit amerikanë.

“Është për të ardhur keq që Dhoma e Përfaqësuesve po përdor ndihmën e rëndësishme të huaj dhe humanitare për të bllokuar edhe një herë një projekt-ligj ndalimi që do të shkelte të drejtat e fjalës së lirë të 170 milionë amerikanëve, do të shkatërronte 7 milionë biznese dhe do të mbyllte një platformë që kontribuon 24 miliardë dollarë për ekonominë e SHBA-së, në vit”, ka thënë TikTok më parë në X (ish-Twitter).

Dhe vota për ndalimin tani ka shumë pikëpyetje se si do të përshtatet interneti pasi faqja zhduket në Shtetet e Bashkuara.

“Instagrami do të shihte një bum të madh nëse do të kishte një ndalim të TikTok, ashtu si faqet e tjera”, ka theksuar për Newsweek, Nicholas Kardaras, një psikolog dhe ekspert në varësinë digjitale.

Instagram, i cili është në pronësi të Meta (dikur Facebook), është platforma më e njohur që ofron gjithashtu një mjet video virale përmes Reels.

YouTube gjithashtu mund të marrë “një pjesë të konsiderueshme të TikTok”.

Por, sipas profesorit të qeverisjes dhe rregullimit të internetit në Oxford, Viktor Mayer-Schonberger, mund të mos jetë gjithçka keq për amerikanët që duan të angazhohen me platformën e përhapur të mediave sociale.

Me një ndalim të TikTok në të gjithë Amerikën, Mayer-Schonberger tha se përdoruesit e internetit do të kërkojnë menjëherë një zëvendësim, por deri më tani, asgjë nuk ka qenë në gjendje të imitojë faqen virale të videos.

Ata që parashikojnë se përdoruesit do të grumbullohen në Instagram mund të gabohen rëndë, tha Mayer-Schonberger.

Siç vlerësohet më tej, kompanitë e teknologjisë amerikane janë gati të marrin nën kontroll tregun e veçantë që do të lihej në rastin e një ndalimi të plotë të TikTok.

“Kjo është një mundësi e madhe për kompanitë amerikane të internetit, duke përfshirë startup-et për të mbushur atë boshllëk. Duke pasur parasysh sa pak inovacion kemi parë në këtë hapësirë falë platformave të mëdha që shtyjnë konkurrencën mbytëse, kjo do të jetë jashtëzakonisht interesante për t’u parë”, vlerëson Mayer-Schonberger.

Megjithatë, mund të ketë pasoja negative për shumë amerikanë nëse një ndalim i TikTok hyn në fuqi, veçanërisht pasi ka të bëjë me krijuesit e përmbajtjes në platformë.

Shumë prej tyre përdorin platformën për të fituar para dhe papritmas do të mbeten pa mënyrën e tyre për të siguruar jetesën.

“Ndalimi i mundshëm i një platforme sociale si TikTok është një nga rreziqet më ekzistenciale për krijuesit që ndërtojnë bizneset e tyre ekskluzivisht në platformat e mediave sociale”, mendon Ahad Khan, CEO i platformës së tregtisë së krijuesve Kajabi.

Khan tha se platformat e mediave sociale do të vazhdojnë të jenë një vend i mirë për të ndërtuar një audiencë, por krijimi i një biznesi që mbështetet vetëm në këto të ardhura është një lojë e rrezikshme.

Ndërsa Olivia DeRamus, themeluesja e Communia, një rrjet social për gratë, tha se qeveria e SHBA mund të kishte shmangur shumë nga shqetësimet më të mëdha ekonomike nëse do të reagonte kur TikTok doli për herë të parë.

“Jeta e shumë njerëzve janë në rrezik”, mendon DeRamus për Newsweek. “Krijuesit dhe bizneset njësoj. Nëse qeveria amerikane do të kishte vepruar shpejt kur TikTok doli për herë të parë, nuk do të ishte aq problematik. Por për shkak se ata pritën derisa TikTok të miratohej kaq gjerësisht, kjo mund të shkaktonte probleme të mundshme jo vetëm për ekonomia krijuese, por ekonomia më e madhe në përgjithësi”.

Megjithatë, disa nuk janë shumë të shqetësuar me humbjen e përkohshme të të ardhurave për krijuesit e përmbajtjes, duke e ditur se përfundimisht do të gjejnë një shtëpi të re për audiencën dhe videot e tyre.