OAK

Krasniqi: Taksa ndaj Serbisë, mundësi për shtim të prodhimtarisë vendore

Oda e Afarizmit të Kosovës (OAK), me rastin e festave të fundvitit, ka organizuar koktejin e përbashkët të bizneseve dhe partnerëve nga institucionet vendore dhe ndërkombëtare.

Me këtë rast, kryetari i Bordit të Odës së Afarizmit (OAK), Skënder Krasniqi ka thënë se çdo kush i gëzohet ditëlindjes së vet, sidomos kur ajo festohet me të gjithë ata me të cilët i ka ndarë idetë që Kosova të jetë një vend ku duhet të rritet besimi për të jetuar dhe investuar.

Ai ka shtuar se probleme të tjera janë edhe në sektorin e peshkut ku bizneset paguajnë dy taksa të ujit në kundërshtim me ligjin.

Sipas Krasniqit, probleme ka edhe në infrastrukturë, problemet e rënda të furrtarëve me çmimin e energjisë elektrike dhe çmimet nën kosto. Problem tjetër është edhe për prodhuesit, ku shteti akoma favorizon importin e lëndës së parë nga jashtë. Gjithashtu, problemet e kabllovikëve në komunën e Ferizajt dhe shumë probleme të tjera me të cilat bizneset janë duke u ballafaquar në vazhdimësi.

Krasniqi ka thënë se për disa çështje OAK ka hasur në mirëkuptim duke ofruar gjithmonë arsyeshmëri, ndërsa për çështje të tjera kanë pasur edhe mosmarrëveshje, por siç tha ai, janë këtu sot, pasi janë të bindur se mund dhe duhet punuar së bashku.

Ai ka shtuar se janë angazhuar shumë gjatë vitit ta sensibilizojnë opinionin publik dhe Qeverinë e vendit, se Kosova duhet të largohet nga CEFTA si UNMIK, e cila është në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës dhe të fillohet negocimi si Republikë e Kosovës.

Ndërsa, preokupim kryesor për OAK për vitin 2019 do të jenë heqja e disa udhëzimeve administrative që janë duke u shkaktuar probleme disa bizneseve sidomos atij minerar, ulja e çmimit të energjisë për bizneset, ndryshimi i ligjit të punës.