Rusia

Komandanti rus urdhëroi ushtarët të tërhiqeshin, më pas i akuzoi për dezertim

Një grup ushtarësh rusë të rekrutuar në Yaroslavl, të cilët u akuzuan se u tërhoqën nga pozicionet e tyre, regjistruan një video në të cilën ata pretendojnë se po zbatonin vetëm urdhrat dhe se udhëheqja ushtarake i tradhtoi.

Videomesazhi u dërgua nga gratë dhe nënat e ushtarëve në portalin lokal ProGorod. Prokuroria ushtarake ruse ka nisur një hetim për atë që ka ndodhur. Qeveria rajonale ia referoi pyetjen prokurorisë ushtarake dhe hetimi është në vazhdim.

Në denoncimin e tyre, ushtarët theksojnë se kanë marrë urdhër nga komandanti që të tërhiqen nga pozicioni për shkak të granatimeve intensive, por komandanti mohon të ketë dhënë një urdhër të tillë, raporton moscowtimes.

“Komandanti i kompanisë na ka urdhëruar të tërhiqemi nga pozicioni sepse jemi granatuar, ndërkohë komandantët nuk na kanë mbuluar dhe as na kanë ofruar ndihmë, kemi pasur vetëm pushkë, të gjitha armët e tjera janë dëmtuar, tani duan të na akuzojnë i dezertimit sepse kompania komanduese thotë se nuk e ka dhënë atë urdhër”, thotë njëri nga 30 burrat me uniformë ushtarake, i cili shihet në video.

Ai shtoi se ushtarëve u ishte thënë që në fillim se si pjesëtarë të Mbrojtjes Territoriale të Rusisë nuk do të merrnin pjesë në sulme, por duke filluar nga zyra e regjistrimit dhe aplikimit ushtarak në rajonin e Yaroslavl, ata u mashtruan.

“Sapo arritëm këtu na dërguan për të sulmuar. Jemi në vijën e frontit. Prandaj kërkojmë ndihmën tuaj”, tha burri në video.

Në shtator, presidenti rus Vladimir Putin miratoi një ligj sipas të cilit ushtarët mund të dënohen me burgim deri në 10 vjet nëse dorëzohen ose refuzojnë urdhrat e komandës.