Ragmi Mustafa

Komandant Lleshit do i ndërtohet një memorial në Tërnoc të Madh

Presidenti i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve, Ragmi Mustafa, konfirmoi për Radion Evropa e Lirë (RFE) se në kodrën mbi Tërnovcin e Madh në Luginën e Preshevës, ka filluar puna për rregullimin e hapësirës dhe ndërtimin e një objekti kushtuar komandantit të Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Bujanovcit dhe Medvegjës, Ridvan Qazimi dhe si Komandant Leshi.

“Mund të quhet një kompleks memorial, një park përkujtimor ose ndonjë emër i tretë, por në thelb do të jetë një vend ku do të ushqehet kujtimi i komandantit Lleshi, kur ne shohim këtu si një hero të historisë sonë të fundit, një njeri që sakrifikoi për të mirën e popullit të tij”, shpjegoi Mustafa.

Pasi u shfaq në publik informacioni jozyrtar rreth ngritjes së kompleksit përkujtimor, tema u diskutua në seancën e rregullt të Parlamentit Serb.

Në seancën e Parlamentit Serb në 13 Prill, shefi i grupit parlamentar të Partisë Socialiste të Serbisë (SPS), Djordje Milicevic, pyeti Ministrinë e Punës, Punësimit, Veteranëve dhe Çështjeve Sociale nëse komuna e Bujanovac apo komuniteti lokal i Tërnovcit të Madh paraqiti një kërkesë për miratim për të ndërtuar një kompleks përkujtimor Ridvan Qazimi.

Me atë rast, ai tha se komuna e Bujanovcit duhet të respektojë ligjet e Serbisë, pa marrë parasysh përkatësinë e qytetarëve të saj.

“Në Serbi, ekziston një ligj që rregullon saktësisht se kujt dhe në çfarë kushtesh mund të ndërtohen monumente përkujtimore. Kjo sigurisht nuk është e mundur për ata që morën pjesë në veprime terroriste,” tha Milicevic.

Për shqiptarët, një hero kombëtar

Presidenti i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve, Ragmi Mustafa, theksoi në një deklaratë për RFE se asgjë e tmerrshme dhe e rrezikshme nuk po ndodh në kodrën mbi Tërnovcin e Madh për vendin, pasi, sipas mendimit të tij, çdo nismë e shqiptarëve në Serbinë e Jugut duhet të trajtohet me respekt.

“Ka deklarata të rrezikshme që vijnë nga Beogradi në të cilat shqiptarët janë gjithmonë armiqë të shtetit,” tha Mustafi.

Në vend të kësaj, shtoi ai, shteti duhet të respektojë Ligjin mbi Amnistinë, të cilin ai e vlerësoi si sjelljen e paqes në atë pjesë të Serbisë.

“Ky ligj parashikon që të gjithë luftëtarët e UCPBM të amnistohen për pjesëmarrje në konflikte,” deklaroi Mustafi.