Kinezët po shpenzojnë më shumë për kafshët shtëpiake

Wang Junyue, një 24-vjeçare nga Pekini, shpenzon një të dhjetën e pagës së saj për pjesëtarin e familjes me qime, maçokun shtatë muajsh, për ushqimin, nevojat e përditshme, lodrat etj.
Shpenzime të tilla janë të zakonshme tek mbajtësit e kafshëve shtëpiake në Kinë të cilët shpenzojnë shifra jo pak të vogla për kafshët e tyre, sipas një raporti nga goumin.com, një forum në internet në muajin gusht.


Sipas raportit, mbajtësit e kafshëve shtëpiake në zonat urbane mbajnë një prej 91.49 kafshësh shtëpiake ku pjesa dërrmuese janë qentë dhe macet.

Tregu i qenve dhe maceve në vend vlerësohet të arrijë mbi 170 miliardë juanë (rreth 24 miliardë dollarë amerikanë) në 2018-n, një rritje 27 për qind nga viti në vit, thuhet në raport.

Raportin thekson gjithashtu shpenzimet e pronarëve të qenve në vitin 2018 janë 5.000 juanë për kafshë, një rritje prej 15 për qind nga viti 2017.

Pronarët e kafshëve në qytetet kryesore janë më të gatshëm për të blerë ushqim cilësor dhe të shtrenjtë për kafshët e tyre, sipas raportit. Wang, i cili punon në një kompani të huaj me bazë në Pekin, tha se preferon ushqimin e importuar të maceve, i cili i kushton rreth 300 juanë çdo muaj.

Shpenzimet e tjera për kafshët shtëpiake përfshijnë sterilizimin, vaksinat, trajtimin mjekësor dhe trajnimin.

“Produktet e qenit tim janë edhe më të shtrenjta se ato për flokët e mia. Duhet të paguaj 120 deri 150 juanë çdo herë”, tha Wei Ke, nga Qingdao, provinca Shandong e Kinës lindore. Wei shpenzuar rreth 2.000 juanë në vit vetëm për shampoo dhe produkte të tjera për larjen e qenit.

Këta kafshë trajtohen njësoj si pjesëtarë të familjes.
“Është e natyrshme të shpenzosh më shumë para për ‘pjesëtarët e familjes,'” tha profesori Liu Bo.

“Kjo prirje jo vetëm përputhet me kërkesat e njerëzve për një jetë më të mire shpirtërore por reflekton gjithashtu progresin shoqëror të vendit,” said Liu.

Si Wang-u dhe Wei i konsiderojnë kafshët e tyre si anëtarë të familjes. Wei tha se do të preferonte t’ i blinte qenit të saj çdo gjë që do pëlqente.