Kripa

Këto janë shenjat që tregojnë se duhet të ndalni përdorimin e kripës

Sipas udhëzimeve më të fundit dietike, rekomandohet që një person duhet të hajë 2,300 miligramë natriumi (1lugë gjelle) në ditë.

Megjithatë, duket nga studimet se se konsumi mesatar ditor është më afër 3,400 miligramë natriumi (rreth 1 dhe 1/3 lugë gjelle). Konsumimi e tepërt i kripës mund të çojë në probleme serioze shëndetësore.

Ënjtje në këmbë
Nëse unazat po ju shtrëngojnë, këmbët i keni të fryra dhe qeset poshtë syve gjithashtu, kjo është një shenjë që tregon se po konsumoni kripë më tepër sesa niveli i lejuar. Duhet të filloni të ndiqni një dietë shumë të kufizuar.

Etje e tepruar
Natriumi në kripë ndihmon balancimin e lëngjeve në trupin tuaj. Kur hani shumë kripë, trupi ka nevojë për më shumë lëngje për të ndihmuar pastrimin e sistemit tuaj në mënyrë që muskujt dhe organet e tjera të mund të funksionojnë siç duhet.

Ndryshime në urine
Si rregull, natriumi në trupin tuaj shkakton ndryshime serioze në urinim që mund të ndodhë për shkak të dy arsyeve:

Konsumimi i shumtë i kripës i bën veshkat të punojnë “jashtë orarit” për ta hequr atë nga trupi. Kjo mund të rezultojë në sëmundjen e veshkave që zakonisht e bën urinimin më të shpeshtë dhe me ngjyrë transparente.

Duke pasur shumë natrium në trupin tuaj mund të kemi si rezultat humbje të lëngjeve që çojnë në dehidratim. Kur ka humbje të konsiderueshme të ujit në trup, prodhimi i urinës zvogëlohet dhe kthehet në ngjyrë të verdhë, e trashë dhe e errët.

Kocka të dobëta
Kur konsumoni shumë kripë, veshkat tuaja nuk mund ta zbrazin plotësisht dhe kjo rrit humbjen e kalciumit në masë të madhe. Një mangësi kronike e kalciumit mund të rezultojë në kocka të dobëta, probleme me dhëmbët tuaj dhe mund të shkaktojë gjithashtu një zhvillim të osteoporozës.

Dhimbje të vazhdueshme koke
Konsumi i tepërt i natriumit rrit sasinë e gjakut në mënyrë që të marrë më shumë hapësirë në enët e gjakut. Ky zgjerim i enëve të gjakut shkakton presion të lartë të gjakut (hipertension) dhe si rezultat, mund të shkaktojë dhimbje koke të rënda dhe të herëpashershme.