Mali i Zi

Java e zgjedhjeve në të gjithë Evropën – qytetarët shkojnë në kutitë e votimit në shtatë vende

Qytetarët e shtatë vendeve evropiane do të shkojnë nesër në kutitë e votimit. Mali i Zi zgjedh mes dy kandidatëve në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale. Zgjedhjet parlamentare mbahen në Bullgari, Finlandë dhe Andorra, ndërsa autoritetet rajonale zgjidhen në pjesë të Italisë dhe Zvicrës.

Zgjedhjet përsëriten në katër zona zgjedhore në Francë, shkruan Demokracia.com.

Në Mal të Zi po mbahet raundi i dytë i zgjedhjeve presidenciale, në të cilin dy javë më parë, nga shtatë kandidatë, kanë hyrë dy kandidatët me numrin më të madh të votave – Milo Gjukanoviq dhe Jakov Milatoviq.

Para fillimit të heshtjes zgjedhore, të shtunën, dy kandidatët patën një duel televiziv në shërbimin publik. Temat ishin politika e brendshme, ekonomia, integrimi evropian, marrëdhëniet rajonale, lufta kundër korrupsionit.

Bullgaria zgjedh – përsëri

Në më pak se dy vjet në Bullgari do të mbahen zgjedhjet e jashtëzakonshme parlamentare për herë të pestë. Sipas sondazheve, nuk do të ketë sërish një shumicë të qartë.

Koalicioni i sapokrijuar “Vazhdojmë ndryshimet” pritet të fitojë 23,7 për qind të votave, ndërsa koalicioni GERB-SDS, i udhëhequr nga ish-kryeministri Bojko Borisov, pritet të marrë 22,3 për qind të votave.

Për këtë arsye nuk pritet që formimi i shumicës parlamentare të shkojë lehtë, ndërsa Reuters raporton se parashikohet që për shkak të mbajtjes së shpeshtë të zgjedhjeve edhe pjesëmarrja të jetë shumë e ulët.

Finlanda zgjedh 200 deputetë

Në Finlandë mbahen nesër zgjedhjet e rregullta parlamentare. Qytetarët do të zgjedhin 200 deputetë në parlamentin finlandez.

Sondazhet tregojnë se tre parti, përfshirë Partinë Socialdemokrate të kryeministres Sanna Marin, do të luftojnë për vendin e parë. Social Demokratët parashikohet të marrin rreth 19.2 për qind të votave, të cilat pritet të merren edhe nga Partia e ekstremit të djathtë të finlandezëve.

Megjithatë, sipas sondazheve, Partia e Koalicionit Kombëtar duhet të marrë mbështetjen më të madhe. Kjo parti pritet të fitojë 19.8 për qind. Qeveria aktuale finlandeze përbëhet nga 19 anëtarë dhe pesë parti dhe duke marrë parasysh sondazhet, kabineti i ri do të formohet përmes një koalicioni.

Zgjedhjet parlamentare në Andorra, zgjedhjet rajonale në Itali dhe Zvicër

Në zgjedhje të rregullta marrin pjesë edhe qytetarët e Andorrës, duke zgjedhur 28 deputetë. Andorra ka një sistem zgjedhor specifik. Gjysma e deputetëve zgjidhen nga lista kombëtare, ndërsa gjysma zgjidhen në nivel lokal – secila nga shtatë famullitë zgjedh dy deputetë.

Qytetarët votojnë në fletëvotime të ndara, kështu që nuk kanë detyrim të rrethojnë të njëjtën parti në të dyja, dhe kandidatët duhet të zgjedhin nëse do të jenë në listën kombëtare apo vendore.

Zgjedhjet mbahen edhe në një rajon italian dhe në tre kantone në Zvicër.

Në Itali do të zhvillohen zgjedhjet rajonale në Friuli-Venezia Xhulia, të cilat do të jenë një provë për aleancën e djathtë të kryeministres Giorgia Meloni, “Vëllazëria Italiane” të cilët arritën një rezultat historik në zgjedhjet e fundit vendore.

Parlamentet e reja rajonale po zgjidhen në Gjenevë, Lucern dhe Tiçino në Zvicër dhe zgjedhjet janë një test i rëndësishëm për partitë përpara zgjedhjeve parlamentare kombëtare më vonë këtë vit.

Në Francë po zgjidhen katër deputetë në katër zona ku u anulua votimi i vitit të kaluar. Një njësi zgjedhore ndodhet në jug të Francës, ndërsa tre të tjerat do të votohen nga shtetas francezë që jetojnë në Izrael, Itali, Greqi, Qipro, Turqi, Magreb, Afrikën Perëndimore, Karaibe dhe Amerikën Latine.