"Gjueti shtrigash"

Islamofobia është në rritje

Javën e kaluar, në qytetin francez Bayonne, një burrë 84-vjeçar u përpoq të vënte zjarrin një xhamie. Kur dy kalimtarë u përpoqën ta ndalonin, ai i qëlloi dhe plagosi të dy, përpara se ai të arrestohej përfundimisht. Po atë ditë në Paris, Presidenti Emmanuel Macron po takohej me udhëheqësit muslimanë në Pallatin Elysee – jo për të diskutuar kërcënimet kundër komunitetit të tyre, por për t’i nxitur ata të rritnin përpjekjet për të luftuar ekstremizmin fetar.

Ngjarjet e ditës ishin vetëm një pjesë e një cikli të keq të kritikimit dhe demonimit që ka shpërthyer në Francë që nga goditja me thikë në Paris në 3 tetor të katër policëve nga një koleg i cili ishte konvertuar në Islam, përcjell Ballkani.info.

Ndërkombëtarisht, incidenti tërhoqi pak vëmendje, veçanërisht kur u krahasua me vrasjet masive në Paris në nëntor 2015 dhe Nice në korrik 2016.

Por në Francë, ajo ka ngjallur një thellësi në lidhje me përshkallëzimin e islamofobisë.

Në fjalën e tij në një ceremoni duke nderuar katër policët e vrarë, Macron bëri thirrje për “një shoqëri vigjilence” për të vepruar si një pengesë kundër “ekstremizmimit”. Ai gjithashtu i bëri thirrje kombit të ngrihet kundër “këtij islamizmi nëntokësor që korrupton bijtë e Francës”.

Tre ditë më vonë, një politikan lokal i krahut të djathtë në qytetin Dijon ktheu një nënë muslimane që mbante shami gjatë një vizite në shkollën fillore në këshillin e saj rajonal lokal. Ai i kërkoi kryetarit të këshillit të urdhëronte nënën të hiqte shaminë ose të linte kuvendin, duke thënë se prania e saj ishte e papranueshme duke marrë parasysh vrasjet e policisë.

Në të njëjtën ditë me sulmin ndaj xhamisë në Bayonne, Senati Francez filloi të marrë në konsideratë një projekt-ligj që do t’i ndalonte gratë të mbanin shamitë ndërsa shoqëronin udhëtimet në shkollë. Në vitin 2011, Franca ndaloi veshjen e shmisë që ja u mbulon fytyrë komplet në publik, ndërsa zyrtarët publik përfshirë mësueset nuk lejohen të mbajnë shamit

Macron ka thënë se askush nuk duhet të stigmatizohet për veshjen e shamisë. Megjithatë, përpjekjet e qeverisë së tij për të luftuar dhunën ekstremiste duken gjithnjë e më shumë si një sulm kulturor ndaj praktikave fetare islamike. Ministri i Brendshëm i Francës, në një fjalim para Asamblesë Kombëtare, kohët e fundit renditi sjelljet konservatore fetare, duke përfshirë lutjet “e rregullta dhe të dukshme”, duke rritur mjekrën, dhe duke mos pranuar të shkëmbente puthje me një grua në tjetër, si shenja të mundshme të radikalizmit.

Franca tashmë ka një regjim agresiv të masave që në mënyrë dërrmuese shënjestrojnë muslimanët, të futur së pari nën gjendjen e jashtëzakonshme që pasuan sulmet e Parisit në nëntor 2015, dhe më pas kaluan në ligj dy vjet më parë. Individët mund të caktohen në vendbanim, në varësi të kufizimeve të lirisë së tyre të lëvizjes, objekt i kontrollit të shtëpive ose të largohen nga puna, bazuar kryesisht në informacione sekrete të fshehta pa një proces të duhur. Fjalimi që gjykohet të jetë një “falje për terrorizmin” gjithashtu mund të rezultojë në ndjekje penale.

Ku mbaron kjo? Diskriminimi ndaj komuniteteve pakicë nuk është vetëm i paligjshëm, por është gjithashtu kundërproduktiv për dy arsye. Së pari, shtypja dhe trajtimi diskriminues sjellin pandërprerë pakënaqësi dhe reagim. Dhe së dyti, marrëdhëniet me komunitetet e prekura, të cilët janë aleatët më të mirë të policisë në përpjekjen për të ruajtur sigurinë publike, janë dëmtuar. Një artikull i fundit Le Monde, për shembull, vuri në dukje se nga 59 sulmet “terroriste” për të cilat Ministria e Brendshme pretendon se janë “parandaluar” në territorin francez në gjashtë vitet e fundit, 58 janë mbështetur në burime të inteligjencës njerëzore.

Franca duhet të rimarrë besimin e mërzitur të qytetarëve të saj muslimanë. Dhe duhet të fillojë duke i dhënë fund kësaj gjueti shtrigash. /Ballkani.info/

loading…