Studiuesit

Imazhet e reja nga Hubble tregojnë mjegullnajat nga hapësira

Fotografitë nga teleskopi hapësinor tregojnë imazhe shumëngjyrësh të dy mjegullnajave planetare që shpërndahen relativisht shpejt.

Teleskopi i hapësirës Hubble ka marrë dy imazhe spektakolare të mjegullnajave planetare.

Imazhet tregojnë objektet e reja astronomikë NGC 6302, të quajtur edhe mjegullnajë flutur, dhe NGC 7027, të cilit iu dha pseudonimi si ‘xhevahir’.

Të dy objektet janë mjegullnaja planetare më pluhur dhe përmbajnë masa jashtëzakonisht të mëdha gazi.

Të dy ishin dokumentuar në fotografi më parë, por kjo kishte ndodhur pak kohë më parë.

Për herë të parë, ato u regjistruan edhe nga kamera e fushës së gjerë 3 të Hubble.

Kjo do të thotë që imazhet mbulojnë një gamë të gjerë të spektrit vizual, sipas një transmetimi nga ESA.

“Fotografitë do të ofrojnë pamjen më të plotë të dy mjegullnajave spektakolare deri më sot”, tha astronomi Joel Kastner nga Instituti i Teknologjisë Rochester.

Studiuesit dyshojnë se dy yje janë duke u rrotulluar rreth njëri-tjetrit në qendër të secilës mjegullnajë.

Kjo lëvizje shkakton edhe formën e pazakontë të mjegullës.

Sipas shkencëtarëve, diçka së fundmi është përzier dhe ka krijuar modele të reja.