IKShPK

IKShPK: Kujdes për personat e ndjeshëm, ajri jo i mirë

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës bën me dije se sot ajri në kryeqytetin tonë nuk është i shëndetshëm, dhe u bën thirrje personave të ndjeshëm të kenë kujdes.

IKShPK-ja i njofton ata që:

Të reduktohen daljet në vendet me ajër të ndotur, në mëngjes dhe mbrëmje, sidomos për personat që kanë sëmundje kronike kardiovaskulare dhe respiratore, fëmijët dhe shtatzënat.

Të përdoret më shumë transporti publik dhe ecja, e më pak veturat.

Të reduktohet përdorimi në shtëpi i lëndëve të ngurta të djegies dhe gatimit, që të zvogëlohen emetimet.

Të mos digjet vaj i përdorur, goma plastike, mbeturina, thëngjill, drunj të lagësht për ngrohje.

Qëndroni në shtëpi dhe mos i hapni dritaret për ajrosjen e dhomave kur ndotja është e lartë.

Personat që duhet të dalin në aktivitetet e tyre, të përdorin maska mbrojtëse, të mbulojnë gojën e hundën me shall.

Të reduktohet pirja e duhanit jashtë ku ka qarkullim të njerëzve, e domosdoshmërisht të ndalohet pirja e duhanit brenda hapësirave të mbyllura.

Të bëhet izolimi termik (për aq sa është e mundur) i shtëpive në zonat urbane.

Po ashtu indeksi i cilësisë së ajrit është 60.

BONUS VIDEO| “Nuk e kanë zorin gratë me u bo nëna pa pas burra, Kosova shyqyr Zotit ka plot mashkuj”