Hulumtimi tregon se mungesa e gjumit pengon punën tuaj

Një hulumtim i ri në SHBA ka nxjerrë në pah disa nga mënyrat e privimit të gjumit që mund të zvogëlojnë aftësinë për të përfunduar detyrat, duke çuar në gabime në punë që mund të shkojnë nga gabimet themelore deri te gabimet e kushtueshme dhe ndoshta edhe të rrezikshme.

Hulumtimi i kryer nga studiuesit në Universitetin Shtetëror të Miçiganit është studimi më i madh i kontrolluar në mënyrë eksperimentale mbi privimin e gjumit deri më sot duke parë efektet e 24 orëve të mungesës së gjumit në 234 pjesëmarrës.

Për studimin kërkuesit i kërkuan pjesëmarrësve të hyjnë në laboratorin e gjumit në orën 22 dhe të plotësojnë një sërë detyrash.

Nganjëherë pjesëmarrësit u ndërprenë dhe duhej të mbanin mend se ku ishin në rendin e tyre të detyrave përpara se të vazhdonin aty ku ata kishin pushuar.

Të gjithë pjesëmarrësit plotësuan kriteret e performancës në mbrëmje, por afërsisht 15 përqind e pjesëmarrësve në grupin e privuar nga gjumi dështuan në mëngjes, krahasuar me 1 përqind të atyre që flinin”, tha bashkëautori Kimberly Fenn, transmeton Klan Kosova.

“Për më tepër, pjesëmarrësit e privuar nga gjumi jo vetëm që treguan më shumë gabime sesa ata që flinin, por gjithashtu treguan një rritje progresive në gabimet që lidhen me kujtesën kur kryenin detyrën – një efekt që nuk u vërejt në ata që flinin.Kjo tregon që gjumi i privuar grupi përjetoi shumë vështirësi duke kujtuar se ku ishin në rend gjatë ndërprerjeve”.

Studimi sugjeron që ata që janë të privuar nga gjumi në punë nuk duhet të kryejnë detyra të caktuara, të tilla si ato që lidhen me shumë ndërprerje ose gabime të kushtueshme ose serioze, ose nëse ata duhet të kryejnë këto detyra vetëm për një periudhë të shkurtër kohore.