Gjykata e kthen gazetarin e CNN në Shtëpinë e Bardhë, pas përjashtimit nga Trumpi

Një gjykatës federal ka dhënë një vendim në favor të CNN, pasi ka rikthyer në Shtëpinë e Bardhë gazetarin Jim Acosta, pas një përplasjeje në konferencën për shtyp me presidentin Trump.

“Shtëpia e Bardhë duhet ta rikthejë menjëherë gazetarin Acosta”, ka thënë gjyqtari Timothy Kelly.

CNN paditi këtë javë Shtëpinë e Bardhë për të kërkuar kthimin e menjëhershëm të kredencialeve të shtypit për gazetarin e saj, pasi javën e kaluar iu anulua e drejta e raportimit pas një përplasjeje të profilit të lartë të shtypit me Donald Trump.

Padia e gjigandit të lajmeve kundër Trump dhe disa prej ndihmësve të tij të lartë shënon një përshkallëzim të madh në krizën e marrëdhënieve midis Trump dhe asaj që ai e quan “lajm i rremë” dhe “armiku i popullit”, shkruan Guardian.

CNN ka qenë në qendër të luftës së Trump kundër “mediave kryesore”. Brenda kësaj, Acosta si korrespondent i CNN-it, nga kreu i Shtëpisë së Bardhë është bërë objektivi numër 1 i sulmeve të tij.

Megjithatë, gjykatësi Kelly paralajmëroi të premten se beteja për CNN nuk kishte mbaruar.

“Dua të theksoj natyrën shumë të kufizuar të vendimit të sotëm”, tha ai në sallën e gjyqit.

“Kjo nuk i jep fund betejës ligjore për aksesin e Acosta në Shtëpinë e Bardhë, thjesht do të thotë se ajo është restauruar për tani”.

Gjykatësi theksoi se vendimi i Shtëpisë së Bardhë ka shkelur të drejtën e gazetarëve për procesin e duhur dhe lirinë e fjalës.

Duke folur jashtë gjykatës, Acosta vlerësoi vendimin dhe u tha gazetarëve “le ti kthehemi punës”.

Forca e ligjit e detyroi zyrën e shtypit të Shtëpisë së Bardhë që përkohësisht të kthejë “kalimin e vështirë” të Acosta, kredenciale që u lejon gazetarëve qasje të lehtë në Shtëpinë e Bardhë dhe ngjarje të tjera presidenciale.

Avokati i Acosta e quajti vendimin “një ditë e madhe për ndryshimin e parë dhe gazetarinë”, shkruan BBC.

Në një deklaratë, CNN ka thënë “ne jemi të kënaqur me këtë rezultat dhe ne presim me padurim një rezolutë të plotë në ditët e ardhshme. Falënderimet tona të sinqerta për të gjithë ata që kanë mbështetur jo vetëm CNN, por një shtyp amerikan të lirë, të fortë dhe të pavarur”.