Gjermania mbyll kapitullin me Covid-19

Pandemia e COVID-19 ka përfunduar në Gjermani, tha të mërkurën Ministri i Shëndetësisë Karl Lauterbach.

Lauterbach, një epidemiolog, tha në një konferencë për shtyp se ai e bëri këtë vlerësim bazuar në shikimin e varianteve të virusit, normave të vaksinimit dhe rasteve spitalore.

“Ne e kemi kapërcyer me sukses pandeminë në Gjermani dhe gjithashtu me një bilanc të mirë”, shtoi socialdemokrati.

Lauterbach, i njohur për politikat e tij fillimisht të kujdesshme për COVID-19 gjatë krizës globale shëndetësore, ka adoptuar një ton tjetër kohët e fundit.

Ai ishte deputet në fillim të pandemisë, por gjithsesi kishte një ndikim të konsiderueshëm në qeverinë, e cila më pas drejtohej nga konservatorja Angela Merkel, si eksperte në këtë fushë, duke u shfaqur shpesh në talk show dhe duke fituar vëmendje në mediat sociale, shkruan politico.

Lauterbach tha se ai mund të kuptonte se kishte një interes për të pyetur se çfarë kishte shkuar keq gjatë krizës, por argumentoi se strategjia e Gjermanisë në tërësi kishte funksionuar “sepse, në fund të fundit, të arsyetuarit dhe ata që kanë qenë të dobishëm në Gjermani kanë zotëruar sfidat.”

Megjithatë, shtoi Lauterbach, ka disa gjëra që, në retrospektivë, duhet të ishin bërë ndryshe. “Unë besoj se mbyllja e gjatë e shkollave nuk ishte aq e nevojshme,” tha ai.

Të martën, këshilli i ekspertëve të qeverisë për COVID-19 u mblodh për herë të fundit. Pas kësaj të premte, të gjitha masat mbrojtëse të qeverisë kundër pandemisë do të marrin fund, duke përfshirë kërkesat e mbetura të maskave si për vizitorët e spitalit.