Rekomandime

Gjashtë efektet negative që shkakton mungesa e gjumit

Mungesa e gjumit nuk është më e keqja që ne do të jemi të pa penguar, por pasojat afatgjata dhe negative për shëndetin tonë janë gjithashtu të mundshme.

Nëse fle më pak se gjashtë orë në ditë, rreziku i vdekjes së parakohshme rritet deri në 12 për qind dhe rekomandohet 6 deri në 8 orë gjumë.

E privimi nga gjumi ka efekte të tilla si lodhje, ndryshim humori, shtim në peshë, halucinacione, sëmundje të zemrës dhe reagime të ngadalshme, transmeton kp.

Lodhja – Efekti më i dukshëm i privimit të gjumit është lodhja. Kjo do të thotë se nëse trupi juaj kërkon pushim, ju mund të bini në gjumë në vende të papritura. Shenja më e dukshme e shqetësimit të gjumit është lodhja dhe përgjumja gjatë ditës. Shenja mund të jetë gjithashtu një nevojë e vazhdueshme për kafe për të mbijetuar gjatë ditës. Kafeina shpesh mund të mbulojë mungesën e gjumit, por ju nuk duhet të pini më shumë se katër gota në ditë.

Ndryshimet në humor – Mungesa e gjumit rezulton në një nivel të lartë të kortizolit, i njohur gjithashtu si stres hormon, në trup. Për të normalizuar bioritmin, flini në të njëjtën kohë çdo ditë.

Mbipesha – Mungesa e gjumit në trup gjithashtu çon në një nivel të reduktuar të leptinës, një hormon që ndihmon qelizat e trupit për të rregulluar peshën e trupit. Kur trupi nuk ka gjumë të mjaftueshëm, niveli i leptinës bie dhe ju ndiheni të uritur, dhe ka më shumë gjasa që të hani më shumë ushqim.

Halucinacionet – Çrregullimi ekstrem i gjumit shkatërron psikologjinë njerëzore. Ajo çon në imagjinatën e gjërave që nuk ekzistojnë, të tilla si objekte të pajetë që flasin ose hije të gjalla.

Ato gjithashtu mund të ndodhin rreth kohës kur ju normalisht duhet të shkoni për të fjetur ose të zgjoheni. Njihen si halucinacioni hipnagogjik dhe hypnopocal dhe shpesh mund të marrin formën e halucinacioneve të vërteta – njerëz, tinguj, vizion – jo vetëm iluzione, etj.

Sëmundja e zemrës-Pasojat e mungesës së gjumit janë hipertensioni. Mungesa e gjumit gjithashtu mund të kontribuojë në rrezikun e sëmundjeve të zemrës, të tilla si sulmet në zemër dhe rrahjet e parregullta të zemrës.

Reagime të ngadalta-Mungesa e gjumit shkakton një ndjenjë çorientimi në të cilën humbim ndjenjën e kohës. Një studim i vitit 2017, i kryer në mesin e shoferëve të rinj, sugjeroni që privimi i gjumit ishte shkaku kryesor i aksidenteve dhe po ashtu mungesa e gjumit ishte shkaktar i mbi 20% të të gjitha aksidenteve të trafikut në vendet e zhvilluara.