GAP: Ahmeti realizoi vetëm 6 nga 81 premtimet e fushatës së fundit zgjedhore

Instituti GAP ka publikuar në platformën online dinamikën e realizimit të premtimeve zgjedhore të dhëna nga kryetarët aktual të komunave në zgjedhjet e fundit lokale të mbajtura në tetor dhe nëntor të vitit 2017.

Prej mbi 900 premtimeve të dhëna në 26 komuna, për pjesën e parë të këtij mandati janë përmbushur plotësisht 95 premtime, pjesërisht të përmbushura rezultojnë 53 premtime, ndërsa në 301 premtime ka pasur nisma në përmbushjen e tyre, përderisa 455 premtime akoma nuk kanë nisur së realizuari.

Numri më i madh i premtimeve të realizuara është shënuar në fushën e infrastrukturës, arsimit dhe administratës. Ndërsa fushat ku ka më së paku lëvizje në përmbushjen e premtimeve është ajo e ekonomisë, shëndetësisë, bujqësisë, shërbimeve publike si dhe në fushën e urbanizimit.

“Disa nga kryetarët aktualë nuk kanë zhvilluar fushatë zgjedhore, gjë që e bën vlerësimin e premtimeve të pamundur. Komunat si Skënderaj, Mamushë dhe 10 komunat e banuara me popullatë shumicë serbe, nuk kanë shpalosur ndonjë program zgjedhor dhe nuk kanë dhënë premtime konkrete”, thotë GAP në njoftimin për media.

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti, nga 81 premtime të bëra gjatë fushatës së fundit zgjedhore të vitit 2017, ka realizuar vetëm 6 sosh plotësisht, ka 3 premtime gjysmë të përfunduara, 23 sosh të filluara dhe 49 tjera që ende s’ka filluar të punojë në to.

Bashkim Ramosaj i Deçanit, nga 27 premtime të bëra, ka përfunduar 5 sosh, 4 janë gjysmë të përfunduara, 12 të filluara dhe vetëm 6 që ende s’kanë filluar.

Shaban Shabani i Dragashit, nga 13 premtime, tre ka të përfunduara, 0 gjysmë të përfunduara, 8 të filluara dhe 2 që ende s’kanë filluar.

Ramiz Lladrovci i Drenasit, nga 24 premtime, ka përfunduar 3, 3 të tjera gjysmë të përfunduara, 8 të filluara dhe 10 ende s’i ka filluar.

Agim Aliu i Ferizajt, nga 39 premtime, ka përfunduar në tërësi 4, 4 ë tjera gjysmë të përfunduara, 15 të filluara dhe 16 tjera që ende s’kanë filluar.

Burime Berisha i Fushë Kosovës, nga 42 premtime, ka realizuar 5 në tërësi, 2 janë gjysmë të përfunduara, 14 të filluara dhe 21 që ende s’i ka filluar.

Ardian Gjini i Gjakovës ka bërë 78 premtime, nga të cilat 3 i ka përfunduar, 1 është i gjysmë përfunduar, 8 të filluara dhe 66 tjera ende s’i ka nisur.

Lutfi Haziri i Gjilanit ka bërë 32 premtime, 4 i ka përfunduar, 1 e ka gjysmë të përfunduar, 7 i ka filluar dhe 20 sosh ende janë në pritje.

Në këtë link mund t’i gjeni detajet e premtimeve të dhëna.

Instituti GAP vlerëson faktin se kandidatët për kryetarë të komunave gjatë fushatës zgjedhore të vitit 2017 kanë qenë më të kujdesshëm në dhënien e premtimeve, zgjidhja e të cilave është kompetencë e niveleve tjera të qeverisjes.

Përmes vlerësimit të premtimeve zgjedhore, Instituti GAP ka për qëllim që të mbajë të përgjegjshëm kryetarët e zgjedhur për premtimet e dhëna dhe të ruajë besimin e qytetarëve rreth procesit zgjedhor. Në vazhdimësi, kjo bëhet edhe në bashkëpunim me organizatat lokale të cilat duhet të fuqizohen edhe më tej në monitorimin e qeverisjes lokale.