Shëndeti

Flluskat nuk duhet të preken, ato hapin rrugën për infeksione

Nga gërvishtjet e mëdha deri te dëmtimet më serioze, njerëzit janë përpjekur për shekuj të përshpejtojnë shërimin e plagëve. Edhe pse ilaçi është mjaft i përparuar, ne ende nuk e kuptojmë seriozitetin e kujdesit të duhur për lloje të ndryshme të lëndimeve, nga plagët deri te plagët serioze që kërkojnë vizitë te mjeku.

“Shumica e njerëzve ende kanë shenja nga përplasjet si fëmijë, të cilat, nëse trajtohen siç duhet, mund të përshpejtojnë shërimin deri në 50 për qind dhe rreziku i plagëve do të ishte shumë më i ulët,” thotë Rainer Wolber nga Qendra e Kërkimit dhe Zhvillimit e Beiersdorf AG.

Ka gjëra që nuk duhet të bëni kur keni plagë, flluska ose djegie.

Mos prekni flluskat

Edhe pse shpesh është “joshëse” për të prekur ose provuar në mënyra të ndryshme për të hequr qafe flluskat, duke i lënë ato të paprekura dhe duke i lejuar të shërohen vetë, është opsioni më i sigurt. Hapja e tyre lejon që bakteret të depërtojnë edhe kur hapja është e padukshme për syrin e zhveshur.

Mos lejoni që plaga të thahet

Nëse mendoni se është një ide e mirë për të lënë lëkurën tuaj të marrë frymë pasi të jetë prerë ose gërvishtur, mendoni përsëri.

Dermatologët shpjegojnë se ekspozoni lëkurën tuaj ndaj infeksioneve të ndryshme. Mbrojtja e plagës me garzë sterile, fashë apo edhe gips në raste të rënda është parimi i shërimit të plagëve që do të mbështesë procesin natyral të shërimit.

Mos përdorni antiseptikë të fortë për të larë plagët

Praktika mjekësore rekomandon përdorimin e dezinfektuesve dhe antiseptikëve siç janë peroksidi i hidrogjenit, alkooli ose jodi për të pastruar plagët e hapura. Sidoqoftë, shumica e këtyre substancave janë më të përshtatshme për dezinfektimin e sipërfaqeve në shtëpi dhe janë shumë të forta për t’u përdorur në indet e njeriut, përveç në rastet e urgjencës kur më së shpeshti përdoret jodi.

Mos përdorni yndyra për të trajtuar djegiet

Miti i zakonshëm që yndyrat ose produktet e tjera të qumështit janë të dobishme për djegiet është thjesht një mit, transmeton KosovaPress.

Kruajtja si një tregues i rëndësishëm

Kruajtja mund të tregojë që procesi i shërimit është në rrugëdalje, por jo gjithmonë.

Ju duhet të konsultoheni me mjekun nëse plaga juaj bëhet e kuqe ose kruhet. Këto mund të jenë simptoma të një infeksioni që duhet të mjekohen. Nëse nuk jeni në gjendje të pastroni plagën vetë, nuk duhet të eksperimentoni, por këshillohuni me një mjek.