Fakte për serialin “Kloni”që gozhdoi para ekranit mijëra shqiptarë

Romanca mes Zhades ( Giovanna Antonelli ) dhe Lukasit ( Murilo Benício ) në serialin “Kloni” është një nga më të dashurat e shikuesve dhe ka shtrirë dekada. Shumë njerëz e shohin historinë e shkruar nga Gloria Perez dhe përpiqen të kapin referencat e skenarit sipas vendeve ku është vendosur, dhe jo gjithmonë funksionon.

Telenovela u shfaq pikërisht mes 1 tetorit të atij viti dhe 15 qershorit 2002 . Me fjalë të tjera, kanë kaluar gati 21 vjet nga debutimi i saj, përcjell portali rtv21.tv

Më 11 shtator, bota pa sulmin ndaj kullave binjake në New Yorl . Sulmet terroriste sulmuan edhe Pentagonin në Uashington. Atë ditë, më shumë se 3000 njerëz vdiqën.

Në fushën e teknologjisë, Microsoft lançoi Windows XP në tetor.

Në nëntor u shfaq premierë “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” , filmi i parë i fenomenit të arkëtimeve në mbarë botën. Në të njëjtin muaj, legjenda George Harrison , kitaristi i Beatles, vdiq nga kanceri në moshën 58-vjeçare.

Si u prit “Kloni”?

Duke u shfaqur premierë më pak se një muaj pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit, “Kloni” mund t’i dëmtohej mirëpranimi, pasi një nga bërthamat kryesore ishin personazhet myslimanë. Megjithatë, suksesi ishte absolut që në javët e para.

Klonimi njerëzor u bë lajm kryesor në faqet e para të gazetave në mbarë botën kur mjeku italian Severino Antinori njoftoi, në nëntor 2001 – saktësisht një muaj pas shfaqjes së telenovelës – se do të bënte klonin e parë njerëzor. Komploti i Gloria Perez u ngjiz një vit para njoftimit të italianit dhe tema, e cila deri atëherë u diskutua pak, shpërtheu në media. Çfarë suksesi!

Është e vetëkuptueshme, por “Kloni” ishte aq i suksesshëm sa shprehjet arabe të folura nga personazhet: “Maktub”, “Inshalá”, “Haram”, ishin disa prej tyre.

Memory Globo dëshmon gjithashtu se “Kloni” ishte deri atëherë telenovela më e vlerësuar e Globo në orën 20:00 në Brazil, por edhe në Kosovë pati shikueshmëri të madhe në ekrani e RTV21./21Media