Facebook mbyll 14 faqe në Ballkan, të lidhura me “Kalorësit Tempullarë serbë”

Facebook ka mbyllur të paktën 14 faqe të identifikuara gjatë një verifikimi të përbashkët të BIRN dhe BBC si të lidhura me Kalorësit Tempullarë Ndërkombëtare, ose KTI, një organizate miliante e krishterë, e cila rezulton mjaft aktive në rajonin e Ballkanit.

KTI, që e cilëson veten “një mburojë të gjallë dhe një shpatë për mbrojtjen e komuniteteve të krishtera”, është mburrur se rrjeti i gjerë i saj ka ndihmuar përmes mediave sociale në zgjedhjen e Donald Trump si President i SHBA-së, ndërsa pretendon se ka ndikuar edhe mbi referendumin në Britaninë e Madhe për largimin nga Bashkimi Europian.

Artikujt aktualë në faqen e saj të internetit përshëndesin “rënien e madhe te aborteve në Rusi” dhe referendumin e ardhshëm kundër martesës së homoseksualëve në Rumani.

Organizata ka tërhequr polemika për pikëpamjet e ashpra mbi emigracionin mysliman në Europë dhe dhurimin e pajisjeve për të ashtuquajturit “gjuetarë të emigranteve” në Bullgari apo tek serbët e Kosovës.

KTI e merr emrin nga urdhri mesjetar katolik i kryqëzatave, që luajti rol të rëndësishëm në luftërat në Tokën e Shenjtë kundër myslimanëve. Por organizata moderne nuk ka asnjë lidhje me Vatikanin.

Facebook sqaroi për “Sunday Post” se faqet në fjalë i ka mbyllur për shkak se bien ndesh me standardet e komunitetit të tij.