Europol: Arrestohen 142 të dyshuar për krime kibernetike

Në një aksion të koordinuar, të udhëhequr nga Britania e Madhe dhe të mbështetur nga Europol dhe Eurojust, u arrestuan 142 të dyshuar për krime kibernetike.

Autoritetet gjyqësore dhe policore në Evropë, Australi, SHBA, Ukrainë dhe Kanada kanë hequr një faqe që lejonte mashtruesit të imitonin korporatat ose kontaktet e besuara për të hyrë në informacionin e viktimave, një lloj krimi kibernetik i njohur si “mashtrim”.

Besohet se dëmi i shkaktuar tejkalon 100 milionë funte ose 115 milionë euro, tha Europol.

Komisionari i Policisë së Londrës Mark Rowley tha se shfrytëzimi i teknologjisë nga kriminelët e organizuar është një nga sfidat më të mëdha për zbatimin e ligjit në shekullin e 21-të.

Presidenti i Eurojust-it, Ladislav Hamran, tha se meqenëse krimi kibernetik nuk njeh kufij, bashkëpunimi i ndërsjellë efektiv gjyqësor është çelësi për sjelljen e autorëve para drejtësisë.

Drejtoresha ekzekutive e Europolit Catherine de Bol tha se arrestimet e sotme u dërgojnë një mesazh kriminelëve kibernetikë se ata nuk mund të fshihen më pas anonimitetit ndërkombëtar.

Shërbimet e faqes lejuan ata që u regjistruan dhe paguanin për shërbimin të bënin thirrje të rreme në mënyrë anonime, të dërgonin mesazhe të regjistruara dhe të përgjonin fjalëkalime një herë.

Përdoruesit ishin në gjendje të imitonin bankat, kompanitë me pakicë dhe institucionet qeveritare për përfitime financiare.

Hulumtimet treguan se faqja fitoi më shumë se 3.7 milionë euro në 16 muaj.

Sipas autoriteteve britanike, humbjet e viktimave aktualisht arrijnë në 43 milionë funte (49 milionë euro), dhe humbjet e vlerësuara në mbarë botën kalojnë 100 milionë funte (115 milionë euro).

Administratori kryesor i faqes së internetit u arrestua në Britaninë e Madhe më 6 nëntor.

Më 8 nëntor, autoritetet amerikane dhe ukrainase mbyllën rrjetin.

Çështja u hap në Eurojust në tetor 2021 me kërkesë të autoriteteve të Mbretërisë së Bashkuar.

Autoritetet kombëtare nga 10 vende, duke përfshirë shtetet anëtare të Bashkimit Evropian dhe vendet e treta, mbështetën hetimin.