Covid

Eksperti detajon simptoma të reja ‘treguese’ që tregojnë një infeksion me coronavirus

Coronavirusi ka ndryshuar shumë që kur u zbulua për herë të parë në fund të 2019 – fillim të 2020.

Kur u shfaq për herë të parë, simptomat që prodhonte ishin shumë të dallueshme, duke i lejuar shkencëtarët dhe publikun e gjerë ta dallonin atë nga sëmundjet e tjera.

Gjatë kësaj kohe virusi shkaktoi një kollë të thatë dhe të vazhdueshme dhe humbje të shijes dhe nuhatjes. Tani ‘fotografia’ është më pak e qartë.

Simptomat kryesore të coronavirusit tani nuk janë më bardh e zi sa dikur, pasi tani ka një valë e drejtuar nga dy nënvariante të Omicron, BA.4 dhe BA.5.

Përveçse janë më të transmetueshme se variantet e mëparshme të Omicron, këto nën-variante prodhojnë simptoma të ngjashme me ato të sëmundjeve sezonale si ftohja ose gripi.

Si rezultat, simptomat kryesore për t’u kujdesur nuk janë më pak erë dhe shije, apo edhe një kollë e thatë e vazhdueshme.

Sipas akademikut të King’s College në Londër, Profesor Tim Spector, simptomat kryesore për t’u kujdesur janë lodhja dhe dhimbja e fytit.

Profesor Spector tha se simptomat e dhimbjes së fytit dhe lodhjes raportoheshin më shpesh te pacientët me COVID-19 sesa ata me ftohje të zakonshme.

Profesori shkroi në Twitter: “Ka dy herë më shumë raste me coronavirus se ftohjet e zakonshme aktualisht. Simptomat janë shumë të njëjta, përveç në përgjithësi më shumë lodhje dhe dhimbje të fytit – kështu që më mirë të supozoni se është COVID-19”.

Profesor Spector shtoi: “Përpiquni të testoheni nëse mundeni. Nëse nuk mund të testoheni, supozoni se keni ftohje dhe qëndroni larg njerëzve të tjerë derisa të ndiheni më mirë”.