Takim

Ekipi i negociator ftohet për konsultime në Bruksel

Zëdhënësja e BE-së Maja Kocijançiq konfirmoi se në Bruksel do të mbahet një takim midis përfaqësuesve të Shërbimit.

Diplomatik Evropian (EEAS) dhe ekipit të sapokrijuar të Prishtinës për dialogun me Beogradin.

“Shërbimi i Jashtëm Evropian ka bërë thirrje që ekipi i dialogut në Kosovë të konsultohet më 8 janar. Thirrja erdhi pas themelimit të këtij ekipi nga Parlamenti,” tha Kocijançiq.

Ajo tha për Tanjug se EEAS ka konsultime të rregullta me të dyja palët në dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës.

Brukseli zyrtar nuk ka dashur të komentojë pretendimet e mediave të Kosovës se ekipi kosovar për dialogun në fokusin e takimit me ndërmjetësit e BE-së do të ketë çështjen e personave të pagjetur.

Në Shërbimin Evropian për Çështjet e Jashtme thanë se ata qëndrojnë në pozicionin që dialogu midis Beogradit dhe Prishtinës mund të diskutohen vetëm tema mbi të cilat të dy palët bien dakord.

“Ne inkurajojmë të gjithë aktorët politikë dhe civilë në Kosovë që të punojnë në mënyrë konstruktive nën një platformë të përbashkët për të mbështetur dialogun e nivelit të lartë të mbajtur nga presidentët. Ne shpresojmë se kjo do të japë një kontribut të rëndësishëm në bisedimet mbi një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme,” tha Kocijançiq.

Ajo vlerësoi se qëllimi i dialogut ishte një marrëveshje ligjërisht detyruese për një normalizim gjithëpërfshirës të marrëdhënieve që do të sjellin zgjidhje të qëndrueshme për të hapur çështje të bazuara në marrëveshje të përbashkët, të drejtën ndërkombëtare dhe do të ishin të pranueshme për shtetet anëtare të BE-së.

“BE shpreson që Serbia dhe Kosova të përmbushin shpejt detyrimet e dialogut, duke marrë parasysh angazhimin e drejtpërdrejtë të një normalizimi gjithëpërfshirës të marrëdhënieve dhe perspektivën konkrete të BE-së të palëve të interesuara”, përfundoi Kocijançiq.