Dy shenjat që tregojnë se keni mungesë të vitaminave esenciale

Mungesa e vitaminave dhe minerale ndodh atëherë kur trupit i mungojnë disa vitamina dhe minerale të caktuara.

Varësisht se cila vitaminë apo mineral ju mungon, edhe simptomat dhe shkaktarët dallojnë, transmeton Telegrafi.

P.sh., mungesa e hekurit mund të shkaktohet nga humbja e gjakut në trup. Simptomat përfshijnë lëkurë më të verdhë dhe lodhje e madhe.

Në anën tjetër, mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktohet kur nuk merrni shumë vitaminë B12 përmes ushqimit. Simptomat përfshijnë lodhje dhe dhimbje koke.

Sidoqoftë, nëse e përjetoni ndonjërën prej simptomave të mëposhtme, atëherë mund të jetë shenjë e mungesës së mineraleve apo vitaminave.

Ulcerat e gojës

Ulcerat e gojës mund të jenë të ndërlidhura me mungesë të hekurit apo vitaminave B, siç është B1, B2, B6 dhe B12.

Kjo mund të rregullohet duke përfshirë më shumë hekur dhe vitamina B në dietë.

Ushqimet që janë të pasura me hekur janë mishi, produktet arrore, perimet, etj.

Ndërkaq ushqimet që janë burim i mirë i vitaminave B janë peshku, mishi, qumështi, produktet e bulmetit, veza, farat, produktet arrore, etj.

Rënia e flokëve

Rënia e flokëve mund të shkaktohet nga mungesa në shumë vitamina dhe minerale, siç është hekuri, zinku, vitamina B3 dhe vitamina B7.

Burime të mira të zinkut janë mishi, produktet e bulmetit dhe buka.

Vitamina B3 mund të gjendet në mish, peshk, vezë dhe qumësht.