Dështimet që mund ta rrëzojnë Qeverinë

Dështimi në procesin e liberalizimit të vizave, përplasjet brenda koalicionit qeverisës për dialogun me Serbinë dhe ngritja e aktakuzave nga Gjykata Speciale vlerësohen si tre përcaktuesit që mund ta rrëzojnë qeverinë “Haradinaj” dhe rrjedhimisht ta dërgojnë vendin në zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, shkruan sot gazeta “Zëri”.

Ndonëse ka më shumë se një vit jetë, Qeveria e drejtuar nga kryeministri Ramush Haradinaj vazhdon të jetë e pasigurt në funksionimin e saj. Madje vlerësohet se shkas për rrëzimin e saj mund të bëhen pikërisht temat e mëdha, siç është dialogu me Serbinë, shtyrja eventuale e liberalizmit të vizave.

Përveçqë tashmë janë dhënë sinjale se liberalizimi mund të mos përmbyllet deri vitin që vjen, kryeministri Haradinaj tashmë ka marrë alarmin nga presidenti i vendit, Hashim Thaçi, se shumë shpejt mund ta përfundojë punën si kryeministër.

Ky “kërcënim” i presidentit ndaj shefit të ekzekutivit ka ardhur pas mospajtimeve të tyre lidhur me dialogun, respektivisht me idenë e Thaçit për korrigjim të kufirit me Serbinë. Analistët politikë vlerësojnë se ngecja në këto procese të rëndësishme për vendin, si dhe aktivizimi i Gjykatës Speciale janë përcaktorë të mundshëm për ta çuar vendin drejt zgjedhjeve të parakohshme. Megjithëkëtë, përfaqësuesit e pushtetit shprehen të sigurt se qeveria aktuale nuk do të rrëzohet