‘Google’

Departamenti i Drejtësisë dhe 8 shtete ngrenë padi kundër ‘Google’

Departamenti i Drejtësisë dhe tetë shtete të tjera ngritën një padi historike antitrust duke synuar Google mbi atë që ata pretendojnë se është monopoli i gjigantit të Big Tech mbi tregun e reklamave në internet.

“Monopolet kërcënojnë tregjet e lira dhe të ndershme në të cilat bazohet ekonomia jonë,” tha Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland në një konferencë për shtyp të martën. “Ato mbytin inovacionin, dëmtojnë punëtorët dhe prodhuesit dhe rrisin kostot për konsumatorët.”

“Pa marrë parasysh industrinë dhe pa marrë parasysh kompaninë, Departamenti i Drejtësisë do të zbatojë me forcë ligjet tona antitrust,” shtoi Garland.

Padia, e ngritur në Distriktin Lindor të Virxhinias, synon të prishë dominimin e Google në tregun e reklamave në internet duke e detyruar kompaninë të heqë paketën e saj të Google Ad Manager. Padia kërkon gjithashtu një urdhër nga gjykata që ndalon Google të përfshihet në ndonjë nga praktikat antikonkurruese të përshkruara në këtë rast.

“Duke futur veten në të gjitha aspektet e tregut të reklamave dixhitale, Google ka përdorur mjete antikonkurruese, përjashtuese dhe të paligjshme për të eliminuar ose zvogëluar rëndë çdo kërcënim ndaj dominimit të saj mbi teknologjitë e reklamave dixhitale”, thuhet në padi.

Aksioni synon “të ndalojë skemën antikonkurruese të Google, të çlirojë kontrollin monopolist të Google në treg dhe të rivendosë konkurrencën ndaj reklamave dixhitale”, thuhet në padi.

DOJ është bashkuar në padi nga Kalifornia, Kolorado, Konektikati, Nju Xhersi, Nju Jorku, Rhode Island, Tenesi dhe Virxhinia.

“Konkurrenca në hapësirën e teknologjisë së reklamave është thyer, për arsye që nuk ishin as të rastësishme dhe as të pashmangshme”, shkruan DD në padi. “Një gjigant i industrisë, Google, ka korruptuar konkurrencën legjitime në industrinë e teknologjisë së reklamave duke u angazhuar në një fushatë sistematike për të kapur kontrollin e një pjese të gjerë të mjeteve të teknologjisë së lartë të përdorura nga botuesit, reklamuesit dhe ndërmjetësit, për të lehtësuar reklamat dixhitale.”

Google do të marrë më shumë se 26% të të gjitha të ardhurave nga reklamat dixhitale këtë vit, sipas një analize nga firma e të dhënave Insider Intelligence. Në total, gjigantët e teknologjisë Google, Amazon dhe Facebook Meta do të marrin rreth 64% të të ardhurave prej 200 miliardë dollarësh nga reklamat dixhitale të krijuara këtë vit, zbuloi studimi./abcnews