zakonet e gjumit

Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse zgjoheni në të njëjtën kohë çdo ditë

Disa studime kanë treguar se zakonet e gjumit dhe rutinat e mëngjesit kontribuojnë në një mënyrë jetese më të shëndetshme.

Për një jetë më të shëndetshme duhet të keni zakone të mira, dhe një rutinë zgjimi mund të ndryshojë jetën tuaj.

1. Do të ndiheni më proaktiv dhe këmbëngulës

Çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj nëse zgjoheni në të njëjtën kohë çdo ditë? 

Orët e para të ditës tuaj janë jashtëzakonisht të vlefshme, madje edhe duke kontrolluar mëngjesin tuaj mund të menaxhoni jetën tuaj.

Sipas një studimi gjerman, njerëzit që e kanë zakon të zgjohen herët dhe janë të orientuar drejt mëngjesit janë më këmbëngulës, akomodues dhe të etur për përvoja të reja.

2. Do të jeni më të kujdesshëm dhe më pak të shqetësuar

Një studim tjetër tha që njerëzit që zgjohen herët kanë më shumë të ngjarë të kenë sukses në vendin e punës dhe të kryejnë detyrat shpejt.

3. Do të shtyni më pak kohë

Nëse jeni mësuar të zgjoheni herët, do të ngriheni lehtë dhe nuk do të vononi më alarmin. 

Ekspertët besojnë se do të keni më pak zvarritje gjatë ditës nëse keni zakone më të mira në mëngjes.

Kjo është vetëm një arsye tjetër për tu ngritur në kohë dhe për të parë lindjen e diellit.

4. Do të keni më pak të ngjarë të keni mendime negative

Mungesa e kohës gjatë së cilës ju flini shoqërohet me të menduarit negativ. 

Çrregullimet e gjumit gjithashtu ndikojnë negativisht në shëndetin mendor sepse njerëzit mund të kenë më shumë të ngjarë të përjetojnë depresion. 

Duke përcaktuar periudhën e gjumit dhe zgjimit, ju mund të përmirësoni shëndetin tuaj mendor.

5. Do të jeni më të kënaqur me jetën tuaj

Gjumi dhe koha e zgjimit e përcaktuar në mënyrë rigoroze i bën njerëzit më të lumtur. 

Rutina e zakonshme e gjumit dhe zgjimit çoi në 13 përqind më shumë kënaqësi në jetën private të njerëzve, një rritje në financat me 18 përqind dhe 21 përqind më shumë kënaqësi në bilancin e biznesit dhe jetës private.

6. Tretje më e mirë

Të gjithë kemi një ritëm cirkadian, ose një proces të brendshëm natyror që rregullon ciklin tonë të gjumit dhe zgjimit. 

Zorrët tona funksionojnë në përputhje me këtë proces. 

Nëse shkojmë të flemë dhe të zgjohemi në të njëjtën kohë dhe të kemi një dietë të duhur, sistemi ynë tretës do të funksionojë më siç duhet dhe metabolizmi ynë do të jetë më i shpejtë.