zbathur

Çfarë mund të ndodhë me ne për shkak të këmbëve të zbathura?

Edhe pse këmbët e zbathura janë për shumë një nocion relaksi, nënat dhe gjyshet tona kanë të drejtë kur na thonë të veshim pantofla. Edhe pse njerëzit zbathur mund të ftohen apo inflamacionet më lehtë, ka disa gjëra të tjera që nuk rekomandohen për të ecur.

Momenti kur ktheheni në shtëpi pas një dite të vështirë, hiqni këpucët, çorapet dhe më në fund lironi këmbët, është një nga ndjenjat më të bukura, por të jesh i mirë për shëndetin nuk është.

“Këmbët nuk janë të destinuara të ecin zbathur gjatë gjithë kohës,” shpjegoi Dr. William D. Spielfogel, kreu i degës së mjekësisë që studion këmbët.

Shumëve u pëlqen të kalojnë kohën zbathur, veçanërisht gjatë verës, dhe tani pandemitë kur numri i njerëzve që punojnë nga shtëpia është rritur. Shpesh nuk kemi nevojë për rroba apo këpucë, gjë që ka sjellë një numër të shtuar të problemeve me këmbët.

“Të jetosh në një pandemi do të thotë të bësh gjithçka nga shtëpia. Të ushtrohesh në shtëpi dhe të shtosh peshë kanë shkaktuar një sërë problemesh me këmbët për të cilat pacientët po ankohen gjithnjë e më shumë”, tha doktoresha Jacqueline Sutera.

Ajo shtoi se është shumë e rëndësishme të mos jemi zbathur, por të kemi kujdes se çfarë këpucësh veshim gjatë aktiviteteve të caktuara.

“Para se të filloni një aktivitet të caktuar, duhet të siguroheni që keni këpucët e duhura për të”, tha Sutera.

Nuk keni pse të shqetësoheni nëse i lani dhëmbët zbathur, visheni apo pini kafe, por problemi është nëse pjesën më të madhe të ditës e kaloni pa mbathje.

“Nëse jeni mësuar që këmbët tuaja të jenë me këpucë dhe më pas vendoseni papritur të jeni zbathur, disa ligamente dhe tendina mund të tendosen dhe t’i nënshtrohen presionit,” tha Shannon Thomson, një mjek i pediatrisë – dega e mjekësisë së këmbëve.

Përveç dhimbjes dhe shqetësimit, mund të shfaqen edhe disa sëmundje.

Gjemb në thembër (fasciiti planetar)

Kjo dhimbje është e njohur për shumicën dhe është bërë më e shpeshtë. Ndodh kur dëmtohet indi që lidh thembrën dhe kyçin e dorës. Edhe pse ndodh kryesisht për arsye të panjohura, arsyeja mund të jetë edhe aktivitete të reja dhe të shtuara. Mbathja e këpucëve të përshtatshme dhe shmangia e këmbëve zbathur mund ta zgjidhë problemin.

Neuroma e Mortonit

Ecja zbathur mund ta përkeqësojë këtë gjendje, të dallueshme nga dhimbja dhe ngurtësimi në kyçin e këmbës ose gishtërinjtë. Rreziku i tij rritet duke veshur taka të larta ose këpucë të ngushta. Mund të ndodhë gjithashtu nëse keni këmbë të sheshta ose bëni sporte që u bëjnë më shumë tendosje. Rekomandohet që personat me nerum të Mortonit të mbathin këpucë me mbështetje cilësore për harkun e këmbës dhe një jastëk të butë në thembër.

Tendiniti

Tetivat që ndodhen në këmbë, dhe lidhin muskujt dhe kockat, mund të inflamohen dhe arsyeja më e zakonshme për këtë janë këmbët e zbathura.

Këmbët e lëshuara

Njerëzit që e kanë këtë problem mund ta përkeqësojnë atë duke ecur zbathur. Mbathja e këpucëve adekuate do të mbrojë këmbët tuaja dhe do të lehtësojë dhimbjet e pakëndshme.

Nëse ndjeni dhimbje në këmbë, mos shmangni shkuarjen te mjeku.

“Nëse e dalloni dhimbjen në kohë, ajo mund të zgjidhet shumë lehtë. Problemi është nëse e vononi largimin”, tha Spielfogel.

Nëse ju pëlqen të ecni zbathur duhet ta bëni këtë me moderim, përndryshe rekomandohet që të ecni me pantofla.

“Mbathni pantofla që i japin këmbëve tuaja mbështetje cilësore dhe gjithashtu mund të zgjidhni atlete vetëm për ambiente të mbyllura. Kjo do t’ju ndihmojë të ndiheni më të qëndrueshëm,” vuri në dukje Spielfogel.

Është e rëndësishme që mbathjet të jenë të rehatshme, të ofrojnë mbështetje cilësore për harkun e këmbës dhe mundësisht të kenë një jastëk. Kjo do ta shpërndajë peshën tuaj në mënyrë të barabartë në të gjithë këmbën dhe do ta ndihmojë atë të përballojë më lehtë aktivitetet e përditshme.