Informacione

Çfarë dihet për raketën kineze, që pritet të bie sonte në Tokë?

Një pjesë e një rakete të lëshuar nga agjencia kineze e hapësirës parashikohet të bëjë një kthim të shpejtë dhe të pakontrolluar në Tokë natën e së shtunës vonë, por derisa është ende e paqartë se ku dhe kur do të zbresë seksioni përforcues 30 metra, shumica e ekspertëve mendojnë se rreziku për goditjen e një qendre të popullsisë është i ulët.

Sipas Forbes, raketa Long March-5B u lëshua javën e kaluar që bartte një modul për një stacion hapësinor kinez, por ndryshe nga shumica e lansimeve të raketave, përforcuesi thelbësor hyri në orbitën e Tokës me shpejtësi të lartë në vend që të binte menjëherë përsëri në Tokë, dhe graviteti tani po e tërheq atë drejt planetit.

Seksioni i raketës po lëviz aq shpejt sa është e vështirë të parashikohet se ku do të hyjë përsëri: Korporata Aerospace pret që të hyjë sërish mbi Atlantikun e Veriut jashtë Spanjës, por supozimet e mëparshme e vendosën atë pranë Zelandës së Re, Madagaskarit dhe Bermudës.

Studiuesit thonë se shanset që rrënojat të rrëzohen në një ndërtesë – ose te një person janë jashtëzakonisht të pakta, kryesisht për shkak se oqeanet mbulojnë mbi 70 për qind të sipërfaqes së Tokës.

Ministria e jashtme e Kinës tha të premten se pjesa më e madhe e mbeturinave nga raketa do të digjet gjatë hyrjes, megjithëse inxhinieri i Korporatës Aerospace, Marlon Sorge, tha se deri në 10 tonë metrikë mbeturinash mund të shpëtojnë nga rënia në Tokë.