biden-trump

Biden dhe Trump, gati për përballjen e parë “kokë më kokë”

Zgjedhjet e 2024 janë të çuditshme në shumë mënyra. Joe Biden dhe Donald Trump arritën të dy kandidaturat e partisë së tyre më herët se zakonisht. Ata janë kandidatët më të vjetër presidencialë të partive të mëdha ndonjëherë. Kjo është ndeshja e parë mes dy presidentëve në më shumë se 100 vjet. Nuk duhet harruar po ashtu, që njëri nga kandidatët është tani një kriminel i dënuar. Të dy kandidatët e shfaqën faktorin e çuditshëm edhe më shumë në maj kur Biden sfidoi publikisht Trumpin të debatonte me të. Brenda disa orësh, të dy u vendosën të debatonin në qershor dhe shtator. Amerikanët kurrë nuk kanë parë një proces debati si ky, por, megjithatë, i ka parë ata kandidatë të përballen katër vjet më parë.

Përballja e parë

Debati i parë presidencial i vitit 2024 do të jetë më 27 qershor 2024 në orën 21:00 ET. Debati do të drejtohet nga CNN dhe do të filmohet në studiot e rrjetit në Atlanta, Georgia. Të gjitha debatet e mëparshme presidenciale televizive u zhvilluan në fund të shtatorit ose tetorit. Por ekipi i Biden-it donte t’u kujtonte amerikanëve të sintonizuar se ka një zgjedhje presidenciale këtë vit dhe se mund ta kthejë Trumpin në Shtëpinë e Bardhë. Sipas “New York Times”, lëvizja kishte për qëllim të tërheqë vëmendjen e amerikanëve më mirë herët se vonë për zgjedhjen e tyre të rëndësishme në vitin 2024. Këshilltarët e Biden kanë besuar prej kohësh se do të ndihmojë për vlerësimet e ulëta të miratimit të presidentit. Data u jep gjithashtu dy kandidatëve të moshuar, të prirur ndaj gafave, më shumë kohë për t’u rikuperuar nga çdo gabim i debatit.

Detajet e debatit

Debati, i cili do të drejtohet nga Jake Tapper dhe Dana Bash, do të shënojë debatin e parë personal të fushatës presidenciale përpara zgjedhjeve të 5 nëntorit dhe do të zgjasë 90 minuta, të cilat do të përfshijnë dy pauza reklamash, gjatë të cilave stafi nuk do të do të jenë në gjendje të ndërveprojnë me kandidatët e tyre përkatës. Si Biden ashtu edhe Trump kanë rënë dakord të paraqiten në një podium uniform dhe pozicioni i tyre për të do të përcaktohet nga hedhja e një monedhe. Audioja e mikrofonëve do të çaktivizohet gjithashtu gjatë gjithë kohëzgjatjes së debatit, me përjashtim të kandidatit që ka të drejtë të flasë, ndërsa në skenë nuk do të lejohen rekuizita apo shënime të shkruara paraprakisht dhe kandidatëve do t’u jepet vetëm një stilolaps, një fletë letre dhe një shishe me ujë.

Rreziku i ri

Disa aspekte të debatit, duke përfshirë mungesën e audiencës në studio – do të ndryshojnë nga rastet e mëparshme, por, si në të kaluarën, moderatorët “do të përdorin të gjitha mjetet në dispozicion për të respektuar afatet dhe për të siguruar një diskutim civil”. Për të qenë të pranueshëm për debat, kandidatët duhet të plotësojnë kërkesat e përshkruara në Nenin II, Seksioni 1 i Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara për të shërbyer si president: si Biden ashtu edhe Trump i plotësojnë këto kërkesa, ashtu si Robert F. Kennedy Jr., Cornel West dhe Jill Stein, të cilët konkurrojnë si të pavarur. Sidoqoftë, debatuesit duhet të jenë shfaqur në një numër të mjaftueshëm fletëvotash shtetërore për të arritur pragun e 270 votave elektorale për të fituar presidencën dhe për të marrë të paktën 15 përqind në katër sondazhe të veçanta kombëtare të votuesve të regjistruar ose të mundshëm që plotësojnë standardet e “CNN”: një fakt, kjo e fundit, e cila ende bën të mundur, megjithëse të vështirë, pranimin e Kennedy Jr.

Sondazhet

Sakaq, Donald Trump kryeson Presidentin Biden në pesë shtete thelbësore të fushëbetejës, tregon një grup i ri sondazhesh, pasi një dëshirë për ndryshim dhe pakënaqësi mbi ekonominë dhe luftën në Gaza mes votuesve të rinj, zezakë dhe hispanikë kërcënojnë të shpërbëjnë koalicionin demokratik të presidentit. Sondazhet nga The New York Times, Siena College dhe The Philadelphia Inquirer zbuluan se zoti Trump ishte përpara mes votuesve të regjistruar në një ndeshje kokë më kokë kundër Biden në pesë nga gjashtë shtetet kryesore: Michigan, Arizona, Nevada, Georgia. dhe Pensilvania. Biden udhëhoqi mes votuesve të regjistruar në vetëm një shtet të fushëbetejës, Wisconsin.