Ballkani Perëndimor

BE-ja kritikon vendet që gëzojnë liberalizimin e vizave

Bashkimi Evropian u ka kërkuar vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe atyre të partneritetit lindor, që gëzojnë liberalizimin e vizave në zonën Schengen, të ndërmarrin masa të mëtejshme për të trajtuar migracionin e parregullt.

BE-ja i kërkoi Gjeorgjisë të bëjë më shumë për të parandaluar aplikimet e pabazuara për azil si dhe Ukrainës të rritë luftën kundër korrupsionit. Gjithashtu zyrtarët e BE-së kanë thënë se migrimi i parregullt nga Serbia dhe Bosnje dhe Hercegovina mbetet i lartë, raporton REL.

Vendet e Ballkanit Perëndimor morën liberalizimin e vizave në 2009-10, pasuar nga Moldavia në 2014 dhe Gjeorgji e Ukrainë në vitin 2017.

Qytetarët e Kosovës ende nuk kanë regjim pa viza, pavarësisht një raporti pozitiv nga Komisioni Evropian më parë këtë vit. Disa vende anëtare të BE-së ngurrojnë t’i japin ndonjë përfitim Prishtinës para zgjedhjeve të Parlamentit Evropian në maj 2019, kanë thënë për Radion Evropa e Lirë, në kushte anonimiteti zyrtarët dhe diplomatët e BE-së.