LAJMI I FUNDIT

BE-ja do ta heq Kosovën nga lista e vendeve të sigurta – masa më të rrepta për pasagjerët nga vendi ynë

Bashkimi Evropian vendosi të premten të kthejë kufizimet, si izolimi dhe testimi i detyrueshëm, për qytetarët e pavaksinuar të Shteteve të Bashkuara dhe pesë vendeve të tjera, thanë dy diplomatë për Reuters.

Vendet e BE -së kanë filluar procedurën e heqjes së SHBA -së nga lista e vendeve nga të cilat qytetarët mund të udhëtojnë në shtetet evropiane pa kufizime shtesë.

Lista aktualisht përfshin 23 vende, përfshirë Japoninë, Katarin dhe Ukrainën, por disa anëtarë të BE-së tashmë kanë vendosur kufizimet e tyre për udhëtarët amerikanë.

Një diplomat tha se Kosova, Izraeli, Mali i Zi, Libani dhe Maqedonia Veriore do të hiqen nga lista.

Vendimi për kufizimet e reja do të bëhet përfundimtar të hënën, nëse asnjë anëtar i BE -së nuk e kundërshton atë, thanë të dy burimet.

Lista është bërë në bazë të situatës epidemiologjike në vend, por edhe reciprocitetit.

Pavarësisht thirrjeve të BE-së, SHBA nuk i lejon udhëtarët nga zona Shengen të hyjnë në vend, dhe Bashkimi është i ndarë në vende që avokojnë për trajtim të barabartë dhe ato që janë më të varur nga turizmi dhe për këtë arsye ngurrojnë ta kufizojnë atë.