SHBA

‘Anonymous’ rishfaqen pas trazirave në SHBA, kërcënojnë policinë vendase

‘Anonymous’ për ata që nuk e dinë është komunitet i decentralizuar që vepronte në mënyrë anonime.

Teksa Shtetet e Bashkuara merren me trazira nëpër dhjetëra qytete, grupi “hacktivist” Anonim ka thyer heshtjen, shkruan BBC, transmeton lajmi.net

Kolektivi i hakerave dikur ishte një pjesë e rregullt në lajme, duke synuar ata që akuzuan për padrejtësi me sulme kibernetike.

Pas vitesh qetësie relative, duket se është rishfaqur në vazhdën e protestave të dhunshme në Minneapolis për vdekjen e George Floyd, duke premtuar se do të ekspozojë në botë “shumë krime” të policisë së vendit. Sidoqoftë, nuk është e lehtë të përcaktosh se çfarë, nëse  ka ndonjë gjë të vërtet nga grupi misterioz.

Kush janë Anonimë? Kolektivi “hacktivist” nuk ka fytyrë, dhe as udhëheqje. Etiketa e saj është thjesht “ne jemi legjion”, duke iu referuar numrave të saj gjoja të madh të individëve.

Pa ndonjë strukturë qendrore të komandës, çdokush mund të pretendojë se është pjesë e grupit. Kjo gjithashtu do të thotë që anëtarët mund të kenë përparësi të ndryshme, dhe nuk ka ndonjë agjendë të vetme.

Por në përgjithësi, ata janë aktivistë, duke synuar individët që keq përdorin pushtetin. Ata e bëjnë këtë në mënyra publike, siç janë rrëmbimi i faqeve në internet. Simboli i tyre është një maskë Guy Faëkes, e bërë e famshme nga romani grafik i Alan Moore V për Vendetta, në të cilin një revolucionar anarkist ia hedh maskën për të rrëzuar një qeveri të korruptuar fashiste.