Kina

Anija kozmike e Kinës lëshohet me sukses në pjesën më të largët të Hënës

Kina thotë se me sukses ka lëshuar një anije kozmike robotike në pjesën më të largët të hënës, gjë kjo që ka ndodhur për herë të parë.

Në orën 10:26 të Pekinit, sonda Chang’e-4 me skuadrën e papenguar preku në pellgun e Polit të Jugut, thanë mediat shtetërore.

Ajo mban instrumente për të analizuar gjeologjinë e rajonit të pashkelur, si dhe për të kryer eksperimente biologjike.

Ulja e këtij roboti po shihet si një moment i rëndësishëm në eksplorimin e hapësirës.

Ka pasur mision të shumtë në Hënë gjatë viteve të fundit, por shumica dërmuese kanë qenë në orbitë, fluturime ose ndikim. Lëshimi i fundit me ekuipazhin ishte Apollo 17 në vitin 1972.