"Adem Jashari"

Aeroporti i Kosovës renditet më së miri në rajon për nga rënia e numrit të pasagjerëve në pandemi

Kosova është vendi më pak i prekur nga koronavirusi në rajon, bazuar në lëvizjen e pasagjerëve në aeroport. Bazuar në të dhënat e Këshillit të Aeroporteve Ndërkombëtare, tregu slloven është më i prekuri nga pandemia.

Pas Sllovenisë, që ka shënuar rënie prej 81.5%, renditet Mali i Zi me një rënie prej 80.5%, Kroacia me 79.2% dhe Bosnja dhe Hercegovina me një ulje prej 78.3% të numrit të pasagjerëve. Disi më mirë ishte Serbia me një rënie prej 68.7% të shifrave, e ndjekur nga Maqedonia e Veriut me një reduktim prej 68.5% dhe i fundit tregu kosovar, i cili pa numrin e udhëtarëve të zvogëlohet në 60.6%. 

Aeroporti Nikola Tesla i Beogradit vazhdon të mbajë pozicionin e tij si më i ngarkuari nga vendet e ish-Jugosllavisë, i ndjekur nga Zagrebi dhe Prishtina, ndërsa Podgorica ka kapërcyer Lubjanën për sa i përket numrit të pasagjerëve. Beogradi ishte aeroporti i 91-të më i ngarkuar në Evropë, pas atyre si Riga, Minsk dhe Malta por përpara Larnaca, Gothneburg dhe Keflavik (Reykjavik). Zagrebi ishte i 120-ti më i ngarkuari në kontinent, pas Luksemburgut, Vilnius dhe Tiranës por përpara Cluj, Talin dhe Bodo në Norvegji.

Prishtina ishte afër prapa tyre, duke u renditur si e 125-ta me aeroportin më të ngarkuar në Evropë, përpara Kishinaut, Jerevanit dhe Splitit. Vetë aeroporti bregdetar kroat u rendit i 130-ti në Evropë, Shkupi i 136-ti, Dubrovniku i 164-të, Podgorica i 165-ti, Ljubljana e 168-të, Sarajeva e 171-të dhe Tivati ​​i 174-ti.

AeroportiPAXRënia(%)
Beograd1.485.693 68,7 ▼
Zagreb785.021 70.1 ▼
Prishtinë725.02460,6 ▼
Split631.77478,9 ▼ 
Shkup565.61768,5 ▼
Dubrovnik306.94987,7 ▼
Podgoricë278.00573.0 ▼
Ljubljanë267.78081,5 ▼
Sarajevë199.91078.3 ▼
Tivat172.49386.0 ▼

Shkalla mesatare e rënies së pasagjerëve në aeroportet në të gjithë Evropën gjatë periudhës janar – shtator ishte 67%. Paris Charles de Gaulle ishte aeroporti më i ngarkuar i kontinentit i ndjekur nga London Heathrow, Stambolli, Amsterdami, Frankfurti, Moska Sheremtyevo dhe Barcelona.

Së bashku me Gjeorgjinë, në Slloveni është tregu më i prekur në Evropë, ndërsa Rusia dhe Norvegjia janë prekur më pak, kryesisht për shkak të rrjeteve të tyre të mëdha të brendshme. Udhëtimet në familje pritet të rikuperohen më shpejt nga ndikimet e pandemisë së koronavirusit.

Shqipëria gjithashtu doli mirë në këtë renditje, e tronditur nga rënia e industrisë së saj të turizmit në verë, mungesa e kufizimeve të hyrjes dhe zgjerimi i transportuesve me kosto të ulët në vend. /GazetaExpress/