A e dini se

A e dini se kush ishte gjakovari që konstruktoi anijen kozmike sovjetike?

Shumë pak persona kanë informacion për figurën e Ymer Domit, shqiptarit që u bë konstruktor eminent i anijeve kozmike në ish Bashkimin Sovjetik.

Ymer Domi u lind në Gjakovë në vitin 1900. Ishte anëtar i shoqërisë “Bashkimi” të Avni Rrustemit dhe udhëheqës në çetat e Bajram Currit.

Pas rrëzimit të Qeverisë së Fan S. Nolit, në dhjetor të vitit 1924, Ymeri, së bashku me Ali Kelmendin e Hamdi Zajmin, vendosen në Bashkimin Sovjetik, raporton Koha Ditore.

Në qytetin e Leningradit, ata arrijnë të përfundojnë shkollën e oficerëve “Zherzhinski”.

Pas vitit 1930, kur mbreti i Shqipërisë, Ahmet Zogu, shpalli amnistinë për migracionin politik, Ymer Domi mbetet në Rusi, ku edhe martohet.