miliarderë

A e dini se cili vend i botës ka më shumë miliarderë?

Kina ka më shumë miliarderë në botë

Kina është vendi i parë absolut në botë kur bëhet fjalë për miliarderët, duke u mburrur me më shumë se tre vendet e ardhshme së bashku: 1,133 individë me një pasuri neto prej më shumë se 1 miliard dollarë, një e treta e 3,381 miliarderëve të anketuar. në botë për gjithsej 69 vende. Shifrat e fundit kanë zgjeruar hendekun me Shtetet e Bashkuara, ende në vendin e dytë me 716 miliarderë, ndërsa India po rritet me shpejtësi dhe është e treta (215), transmeton Kosovarja.

SHBA

Parakalimi i Kinës ndaj SHBA-së ndodhi në vitin 2016, duke u dyfishuar më pas përballë rritjes së SHBA-së prej vetëm një të tretës. Megjithatë, thuhet në studim, Kina regjistroi gjithashtu rënien më të madhe të pasurisë, duke numëruar 9 nga 10 të parat, ndërsa rreth 160 individë u zhdukën nga renditja. Midis tyre, Pony Ma, themeluesi i gjigantit të internetit Tencent Holdings, pa që vlera e tij neto të ra me 30% (në 52 miliardë dollarë), ndërsa Jack Ma i Alibaba Group humbi gjithashtu një të tretën e pasurisë së tij në 33 miliardë dollarë. Colin Huang, themeluesi i operatorit të tregtisë elektronike Pinduoduo, pa 50 miliardë nga asetet e tij të zbehen, duke zbritur në 19 miliardë. Të gjitha këto janë fenomene që zvogëlojnë rregullimin e rreptë të kërkuar nga Pekini në platformat e tregtisë elektronike.

Megjithatë, në top 10

Elon Musk i Tesla-s është njeriu më i pasur në botë me një pasuri neto prej 205 miliardë dollarë, i ndjekur nga Jeff Bezos i Amazon me 188 miliardë dollarë. Pavarësisht frikës mbi ndikimin ekonomik të luftës midis Rusisë dhe Ukrainës dhe presionit të vazhdueshëm të pandemisë Covid-19, bota shtoi 153 miliarderë të tjerë gjatë vitit të kaluar, ndërsa pasuria totale e klubit ekskluziv të super-pasur të planetit u rrit me 4%, në 15,200 miliardë, përfundoi Hurun.