93 të vdekur në vendin e punës, kryeinspektori thotë se gjendja nuk është aq e rëndë

Kryeinspektori i Inspektoratit të Punës, Basri Ibrahimi, ka raportuar para komisionit parlamentar për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie Sociale, për vdekjet e punëtorëve në vendet e punës. Edhe përkundër gjendjes alarmuese, kryeinspektori ka thënë në Komision se gjendja nuk është aq e rëndë dhe se ka rënë numri i punëtorëve që humbin jetën në vendin e punës.

Ibrahimi bëri të ditur se për 8 muaj kanë bërë mbi 6 mijë e 200 inspektime dhe kanë bërë mbi një mijë vërejtje.

Ibrahmi shtoi se kompanive u kanë dhënë kohën e eliminimit të vërejtjeve dhe nëse nuk i eliminon të metat, sipas tij, shqiptohen gjobat.

Ai ka shtuar se janë të pakënaqur, por ka deklaruar se gjendja nuk është aq e rëndë sa paraqitet në medie.

Ibrahimi ka thënë se këtë vit 18 punëtorë kanë vdekur në vendin e punës, dhjetë prej tyre në sektorin e ndërtimtarisë. Sipas tij, dy prej të vdekurve janë punëdhënës.

“Edhe ne jemi të pakënaqur, s’është gjendja aq e rëndë, edhe një i vdekur në vendin e punës ne jemi të pakënaqur. Kemi pasur 764 ankesa, ka rënë ky numër, besoj që kjo është ngritje e besimit të Inspektoratin e Punës”.

“Duke marrë parasysh numrin e vogël të inspektorëve, u tregojmë që për një kohë të caktuar shtyjmë ankesën. 126 inspektime i kemi pasur. Kemi hasur punëtor pa kontrata pune”.

Ibrahimi ka thënë se gjatë inspektimeve kanë shqiptuar 206 gjoba, raporton EO.

“Numri i vdekjeve të rritua, këtë vit kemi 18 vdekje, 2 raste vdekje natyrore. Në ndërtimtari janë 10, 4 kemi qe kane vdekur duke punuar në shtëpi individuale dhe 2 prej të vdekurve lanë qenë punëdhënës.

“Një pjesë është kujdes jo i mjaftueshëm i punëtorit në vendin e punës, p.sh te rryma ai duhet vet të shkojë në nda burimin e rrymës, por këto i llogarisim si vdekje në vendin e punës”.

Kryetarja e komisionit, Besa Baftiu, tha se nuk po respektohen ligjet në fuqi që kanë të bëjnë me këtë çështje.

“Rastet e vdekjeve në vendin e punës jo që po rrallohen por po shpeshtohen. Ka radhë të shumta të vdekjeve, sidomos në muajt e fundit. Dje ka pas protestë dhe me të drejte shoqëria civile ka vendosur 93 kapela”.

“Nuk po respektohet ligji i punës, ligji për mbrojtje në punë. A keni bërë inspektime, çka keni ndërmarrë në këtë drejtim, a ka pasur raste të mbylljes së vend punishteve ku kanë ndodhur këto fatkeqësi”.