8 gjërat e vogla që ju pengojnë të humbni peshë

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, obeziteti në botë është gati trefishuar gjatë 40 viteve të fundit. Humbja e peshës mund të jetë me të vërtetë e vështirë. Njerëzit përpiqen të qëndrojnë në dieta të ndryshme, të bëjnë stërvitje, ushtrime, numërojnë kaloritë dhe më shumë.

Megjithatë, ka zakone të caktuara që shumica prej nesh praktikojnë në baza ditore që pengojnë përpjekjet tona për humbjen e peshës.

1. Kalimi i mëngjesit
Hulumtuesit kanë konfirmuar se njerëzit që hanë mëngjes kanë tendencë për të fituar më pak peshë se ata që e kalojnë atë. Studimi shqyrtoi 350 të rritur dhe ata që hanin mëngjesin çdo ditë kishin shiritat më të vogël se ata që nuk përfshinin mëngjesin në oraret e tyre të përditshme. Është shumë e logjikshme pse: Nëse kaloni ushqimin në mëngjes, ju keni më shumë gjasa të jeni të pangopur gjatë drekës dhe të hani më shumë.

2. Nuk pini ujë të mjaftueshëm
Uji i pijshëm ndihmon për të djegur më shumë kalori dhe përfiton humbje peshe. Një studim me njerëzit obez shqyrtoi ndikimin që pirja e ujit kishte në peshën e tyre. Rezultatet treguan se në një vit, pirja e një litër ujë në ditë çoi në 2 kg humbje peshe.

3. Ushqimi vonë në mbrëmje
Studimet konfirmojnë se është më mirë të shmangni ushqimet e vonuara nëse nuk doni të fitoni disa kilogramë shtesë. Nëse ushqimi konsumohet vonë, trupi do të ruajë më tepër këto kalori si yndyrë në vend që t’i djegë ato. Një meze të lehtë të lehtë në mbrëmje do të jetë mirë, por përpiquni të qëndroni larg frigoriferit tuaj para gjumit.

4. Nuk bëni gjumë të mjaftueshëm
Privimi nga gjumi mund të ndikojë me të vërtetë në peshën tuaj. Gjithashtu, privimi i gjumit mund të rezultojë në një metabolizëm të ngadalshëm. Kështu që përpiquni të merrni të paktën 7 orë gjumë çdo ditë.

5. Konsumimi i ushqimeve pa yndyrë
Kjo mund të duket paradoksale, por duke qëndruar në një dietë pa yndyrë mund të çojë në shtimin e peshës shtesë. Heqja e yndyrës nga ushqimi do të na bëjë të vdesim më shumë dhe të rezultojë në ngrënjeje. Për më tepër, heqja e yndyrave nga produktet e qumështit na pengon të absorbojmë kalcium dhe vitaminat A dhe D.

6. Të hutuar gjatë ngrënies
Nëse ju do të hani ushqimin tuaj, përpiquni të bëni atë pa shikuar serinë tuaj të preferuar ose duke shfletuar nëpër rrjetet sociale. Të qenit i hutuar gjatë ngrënies ju bën të hani më shumë, thonë studiuesit. Ndërkohë, duke i kushtuar vëmendje vaktit tuaj do t’ju lejojë të shijoni më shumë dhe të keni më shumë kontroll mbi sasinë e ushqimit që konsumoni.

7. Ulur në tryezën tuaj gjatë gjithë ditës
Studimet konfirmojnë se ekziston një korrelacion midis kohëzgjatjes së kaluar dhe obezitetit. Kështu që përpiquni të lëvizni çdo 60-90 minuta, ose vendosni një orë me zile për të kujtuar veten kur do të ngriheni. Provoni karrige ushtrime ose shkoni për një shëtitje – edhe nëse është vetëm për të vizituar një koleg që punon në një kat tjetër. Shtoni një lëvizje në ditën tuaj!

8. Alkooli

Herën tjetër para se merrni vetes një gotë birre, mendoni dy herë. Pirja e birrës shkakton yndyrë të tepërt ndërsa pirja e alkoolit të të gjitha llojeve është e njohur për të rritur peshën tuaj.