1999

20 vjet më parë u largua ushtari i fundit serb nga Kosova

“Është koha për të shkuar”, kishte thënë gjenerali serb, Vladrimir Lazervic kur kishte urdhëruar tërheqjen e trupave serbe.

Me 9 qershor të 1999 u nënshkrua ‘Marrëveshja e Kumanovës’ e cila për dispozitë kryesore kishte tërheqjen e Ushtrisë Jugosllave dhe Policisë së Republikës së Serbisë nga territori i Kosovës.

Plani i tërheqjes ishte planifikuar në Prishtinë, që në 15 qershor në mesnatë asnjë ushtarë serb dhe polic të mos mbetet në Kosovës.

Por, ushtria serbe nuk e arritën që të largohen në kohë për shkak se duhej pritur që të largohej një kolonë ushtarake policore nga Mitrovica.