tarifat

15 milionë euro ‘plaçkë’ në emër të sigurisë

Në emër të tarifës së sigurisë prej 2 eurosh nga viti 2009 e deri më tash Autoriteti i Aviacionit Civil (AAC) ka marrë nga qytetarët që kanë udhëtuar me avion nga Prishtina drejt shteteve të ndryshme të botës hiç më pak se 15 milionë euro. Drejtori i deritanishëm i AAC-së, Driton Gjonbalaj, ka marrë pagën vjetore edhe një herë më të lartë se të kryeministrit aktual Ramush Haradinaj, shkruan sot Gazeta Zëri.

Hiç më pak se 15 milionë euro ua ka marrë qytetarëve të Kosovës Autoriteti i Aviacionit Civil (AAC) në emër të taksës së sigurisë nga viti 2009 e deri më tash. Sipas vendimit në AAC-së, çdo qytetar që fluturon nga aeroporti ndërkombëtar i Prishtinës “Adem Jashari” për në shtete të ndryshme të botës në emër të kësaj takse duhet të paguajë 2 euro.

Një pjesë e këtyre mjeteve shpenzohen për paga të larta, shkollim dhe edukim të stafit të AAC-së, derisa pjesa e mbetur derdhet në buxhetin e shtetit. Mirëpo një praktikë e tillë e “plaçkitjes” së udhëtarëve nuk aplikohet edhe në vende të rajonit, por edhe më larg.

Në Shqipëri çdo qytetar që ka fluturuar nga aeroporti i “Rinasit” në emër të taksës së sigurisë paguan vetëm 1 euro, ose 50% më pak sesa taksa që e aplikon në vendin tonë Autoriteti i Aviacionit Civil, derisa në shtete të BE-së, por edhe më larg taksa e sigurisë rregullohet në atë formë që mjetet e grumbulluara të jenë të nevojshme për funksionimin normal të Autoritetit.

Bujar Ejupi, njohës i mirë i fushës së Aviacionit në vend, thotë se AAC-ja çdo fundvit duhet të kalkulojë taksën e sigurisë e jo sipas tij të mbetet e njëjtë prej më shumë se një dekade.