angazhimet

Të ushtruarit nuk njeh moshë

Duke u kthyer pas në kohë, cili është imazhi më i zakonshëm i gjyshërve tanë?

Ne ndoshta i shohim ata të angazhuar në një turne bouling, duke ngarë biçikletën e tyre, shpesh aktiv në kopsht apo në riparimet e çdo lloji. Sepse ne e dimë: lëvizja është e domosdoshme për të qëndruar aktiv jo vetëm fizikisht, por edhe mentalisht.

Gjatë moshës së tretë, ndryshimet në forcën e muskujve janë disa nga çrregullimet më të zakonshme: dhe kjo ndodh sepse masa muskulore – një çrregullim i quajtur Sarcopenia – zvogëlohet, por edhe sepse ne përqafojmë besimin se me kalimin e kohës, të bësh aktivitete fizike është gjithnjë e më e vështirë, ose e rrezikshme. Përkundrazi, mund të themi të kundërtën: sporti është një aleat i madh i të moshuarve, nëse praktikohet me kujdes dhe këmbëngulje, sepse parandalon shumë patologji, sjell humor të mirë dhe nxit shoqërimin.

Parandalimi i sëmundjeve të kyçeve dhe muskujve si Sarcopenia

Një marrëdhënie reciproke: A e dini se reduktimi i aktivitetit fizik shkakton një rënie në masë të muskujve dhe se, nga ana tjetër, sarcopeni nxit një reduktim të aktivitetit fizik?

Ka më shumë për të ditur: Sarcopenia ka një ndikim më të madh tek gratë, meqë ato kanë një masë muskulore më të ulët sesa meshkujt dhe paraqesin një reduktim më të madh në masë në fazën pas menopauzës pas rënies estrogjenike.

Nga studimi Framingham, një indeks i rëndësishëm që bazohet në aktivitetet e shumë fizioterapistëve, duket se 40% e popullsisë femërore në mes 55 dhe 64 vjeç deri 45% midis 65 dhe 75 vjeç nuk janë në gjendje të ngrenë një peshë prej 4.5 kg, përafërsisht e barabartë me tre kuti kartoni.

Megjithatë, humbja e forcës muskulore prek më shumë gjymtyrët e poshtme se ata të sipërm dhe fibrat e tkurrjes phasic – ato dinamike, të cilat ndërhyjnë kur ato janë të tension nga sistemi nervor – krahasuar me ato të tkurrjes tonike – në tension të përhershëm -. Një problem që mund të përkeqësojë aspekte të caktuara, të tilla si ekuilibri.

Pra, si mund ta luftojmë këtë?

Një stërvitje në ditë… në Angli, Ed Whitlock, 85 vjeç, punon 4 orë në ditë, çdo ditë: ai është vrapuesi më i vjetër maratonë në botë. Nuk është nevoja të angazhoheni në aktivitete që janë shumë të vështira ose tepër të rënda: thjesht jepini vetes një aktivitet fizik të përditshëm në një mënyrë shumë të thjeshtë. Këtu janë disa shembuj:

– Nëse shkon për një pagesë të vogël, për të paguar faturat, për të blerë gazetën, ecni më mirë në këmbë, në vend që të përdorni makinën apo mjete te tjera transporti. Bërja e 10.000 hapave – rreth gjysmë ore ecje – në ditë është çelësi për një jetë të shëndetshme në tërësi!

– Në qytet, por edhe në qytete të vogla, ka shumë shoqata kulturore dhe palestra që kryejnë kurse të gjimnastikës: disa herë në javë, me kosto dhe ushtrime të përmbajtura që kanë për qëllim zbutjen e muskujve, forcimin e atyre kryesor, si abdominal – të dobishëm për të luftuar dhimbjen – krahët dhe këmbët;

– Pyesni një fizioterapeut ose trajner, që t’ju këshillojnë ushtrimet më të mira për të rritur rezistencën ndaj stërvitjes (ushtrime aerobike si ecja, vrapimi, noti, çiklizmi), forcuar muskujt, për të rritur ekuilibrin, deri në ato ushtrime të tilla si shtrirja që nxisin fleksibilitetin e nyjeve dhe koordinimin e syrit me dorën.

Për shkak se mosha e vjetër është një epokë e pasur me mundësi që duhet të dish ti shfrytëzosh, nëpërmjet lëvizjes fizike, për të parandaluar fillimin e patologjive dhe për të përmirësuar marrëdhënien me veten dhe të tjerët.

loading…