SIDA mund të jetë e fshehtë

Virusi që shkakton AIDS-in mund të lidhet me veten në palcën e eshtrave dhe kështu të shmangë efektet e barnave, tregon një zbulim i studiuesve amerikanë.

Besohet se ky virus mund të infektojë qelizat e palcës së eshtrave dhe nuk ka simptoma të sëmundjes në atë kohë. Këto qeliza më vonë kthehen në qeliza të gjakut dhe sëmundja manifestohet.

Në fakt, në palcën e eshtrave ky virus nuk është aktiv, por në një fazë të caktuar riaktivizohet duke shkaktuar një infeksion të ri në të cilin virusi shkatërron qelizat e reja të gjakut dhe infekton të tjerat, transmeton KosovaPress.

Barnat kanë zvogëluar në mënyrë drastike numrin e vdekjeve nga pacientët me AIDS, por ata duhet të marrin ilaçe për pjesën tjetër të jetës ose sëmundja do të kthehet në intensitet të plotë.

Kjo na tregon se barnat shkatërrojnë viruse aktive, por ka edhe vende të fshehura në trup ku një numër i caktuar i viruseve janë “të fshehura” dhe aktivizohen kur terapia të ndalet.

Është zbuluar më parë se qelizat e gjakut, të ashtuquajturat makrofage dhe qelizat T – janë vendet ku viruset “fshihen”.

Nëse i gjejmë të gjitha ato vende ku viruset mund të fshihen, me eliminimin e tyre do të mund të arrijmë që të sëmurët të ndalin terapinë sapo infeksioni të jetë mposhtur. Është jashtëzakonisht e rëndësishme për pacientët në vendet ku është e vështirë të ofrohen furnizime afatgjata dhe të rregullta të këtyre barnave.