Humbja e peshes

Qendra e vetë-kontrollit në tru është e lidhur me humbjen e peshës

Aktiviteti në pjesën ballore dhe anësore të korteksit është lidhja për humbjen e peshës që është bërë në një studim me njerëz që ishin në dieta strikte.
Aktiviteti në zonën kortikale duke përfshinë kontrollin e vetvetes është një nga faktorët kryesorë për të humbur peshë, është thënë në një studim të publikuar në Cell Metabolism, transmeton Telegrafi.

Më parë, shkencëtarët mendojnë se sfidat për të humbur peshë vjen si pasojë e mosbalancit në mes hormoneve të leptinës, që prodhojnë një ndjenjë të ngopjes dhe një enzimës që prodhohet në stomak që i stimulon qelizat për apetit. Kur njerëzit mbajnë dietë niveli i enzimës grelin rritet dhe leptina rritet.

Për të parë se si aktivitetet e trurit përshtaten përderisa janë në dietë, Alain Dagher, neurolog në McGrill University, ka punuar me 24 obezë dhe njerëz me mbipeshë që janë duke mbajtur dietë me 1200 kalori në qendër të dobësimit. Përpara se të fillojnë regjimin dietal, pjesëmarrësit që kanë fMRI, (imagjinoni shenjat që tregojnë aktivitetet e trurit), përderisa shikojnë në fotografitë e diçkaje me kalori të mëdha ose ndonjë peizazh. Hulumtuesit kanë përsëritur këto shenja një muaj dhe tre muaj në dietë.

Në mënyrë tipike, aktivitet e fotografive të ushqimit dhe anësoret e korteksit, janë të lidhura me dëshirën, motivimin dhe vlerën, thotë Dagher në konferencë për media. Gjithashtu, kjo pjesë e stimulon urinë kur trupi është duke djegur kalori sesa kur është duke i marrë ato.

Gjatë kohës së studimit, pjesët anësore të korteksit përgjigjen pak e më pak gjatë fotografive të ushqimit , por dobësimi i aktivitete ka ndodhur vetëm në njerëz që kanë humbur më shumë peshë, thotë Dagher, në një njoftim. Në anën tjetër, aktiviteti në pjesën parësore të korteksit, janë të përfshira në një vetë rregullim, duke u rritur gjatë periudhës së dietës, dhe sa më shumë ishte aktive aq më shumë njerëzit kanë humbur peshë.

“Është një luftë, dhe ne jemi duke bërë trurin ta imagjinoj atë luftë, lufta në mes dëshirës për të humbur peshë dhe dëshirës për të ngrënë ushqim të shijshëm” thotë Dagher për HealthDay.

Gjithashtu niveli i grelinit në të vërtetë ishte rritur, dhe niveli i leptinës bie nën nivel, gjatë dietës, ndryshimet në nivelin e këtyre dyjave hormoneve nuk i parandaluan pjesëmarrësit nga humbja në peshë dhe ishin më pak të lidhur me humbjen në peshë se sa aktiviteti në pjesën e përparme të korteksit.

Këto rezultate sugjerojnë se tretmani i humbjes në peshë që përfshinë edhe qendrën e vetëbesimit, siç është terapia e sjelljes kognitive, mund të ndihmojnë, pjesërisht kur stresi është i përfshirë në ngrëniet e tepruara.