Pesë metalet më të shtrenjta të botës

Nëse mendoni se ari ose argjendi janë metalet më të shtrenjta në botë, sepse i quajmë “të çmuar”, ju e keni gabim. Këtu është një listë e pesë metaleve më të vlefshme.

Rodiumi

Metal jashtëzakonisht i rrallë, i vlefshëm dhe i argjendtë, Rodiumi është metali më i shtrenjtë. Për t’ju pasqyruar rëndësinë e tij po ju themi se një ton e kores së Tokës përmban rreth 0.001g të këtij metali.

Rodiumi ka një pikë të lartë të shkrirjes dhe një aftësi mahnitëse për t’i bërë ballë korrozionit. Metali përdoret zakonisht për vetitë reflektuese në artikujt si pasqyra dhe bizhuteri. Është i vlefshme në industrinë e automobilave dhe në disa fusha industriale.

Platinumi

Emri i këtij metali rrjedh nga termi spanjoll platino që do të thotë ‘argjend i vogël’. Është i njohur si një metal i dendur, i epshëm, jo ​​reaktiv dhe jo korrozues. Platinum është përdorur gjerësisht në bizhuteri për shkak të pamjes të shndritshme dhe rezistencës së shquar.

Gjithashtu përdoret në stomatologji, armatim dhe aeronautikë. Afrika e Jugut, Rusia, Kanadaja dhe vendet e tjera të përpunimit të mineraleve janë ndër prodhuesit më të mëdhenj të metaleve të çmuar.

Ari

Ari është metali më i lehtë i çmuar për t’u njohur për shkak të ngjyrës së tij unike. Mbetet një ndër metalet më të njohura dhe në opsionet e investimit. Është popullor për shkak të ngjyrës, lakueshmërisë dhe përçueshmërisë.

Metali më i njohur në botë përdoret në bizhuteri, elektronikë, mbrojtje nga rrezatimi dhe izolim termik. Burimet kryesore të nxjerrjes së arit janë Afrika e Jugut, Shtetet e Bashkuara, Kina, Australia dhe Rusia.

Ruteni

Ruteni është një nga metalet e grupit të platinumit. Të gjitha metalet e kësaj familjeje konsiderohen si metale të çmuara sepse zakonisht gjenden së bashku në natyrë dhe ndajnë karakteristika të ngjashme.

Karakteristikat e tij përfshijnë fortësinë dhe aftësinë për të përballuar elementët e jashtëm. Ruteni është popullor në fushën e elektronikës si një mënyrë për të kontakuar në mënyrë efektive kontakte elektrike. Prodhuesit më të mëdhenj përfshijnë Rusinë, Amerikën e Veriut dhe Amerikën e Jugut.

Iridiumi

Një nga metalet më të dendura, Iridiumi është anëtari më ekstrem i grupit platin. Ai ka një nga pikat më të larta të shkrirjes dhe është elementi më rezistent ndaj korrozionit. Metalet përpunohen nga xehe platini dhe si një nënprodukt i minierave të nikelit. Prodhuesi më i madh i Iridiumit është Afrika e Jugut.

Përdoret në penelët e syrit, bizhuteri, busulla, elektronikë, në mjekësi dhe në industrinë e automobilave.