Kinë

Pas protestave, Kina heq rregullat e rrepta të Covidit

Kina ka tërhequr politikat e saj më të ashpra për Covid – duke përfshirë detyrimin e njerëzve në kampe karantine – vetëm një javë pas protestave historike kundër kontrolleve të rrepta.

Njerëzit me Covid tani mund të izolohen në shtëpi dhe jo në objektet shtetërore nëse kanë simptoma të lehta ose aspak.

Ata gjithashtu nuk kanë më nevojë të tregojnë rezultate të testeve për shumicën e vendeve, megjithëse nevojitet një test PCR për shkollat dhe spitalet.

Qytetarët janë shprehur të lehtësuar por edhe të shqetësuar për ndryshimet e papritura.

“Më në fund! Nuk do të shqetësohem më nëse do të infektohem apo do të më largojnë si kontakt i ngushtë”, shkroi një person në rrjetet sociale kineze.

Një tjetër tha: “A mund të më shpjegojë dikush se çfarë po ndodh? Pse ndryshimi është i papritur dhe kaq i madh?”

Vargu i ndryshimeve tregojnë se Kina më në fund po largohet nga politika e saj zero-Covid dhe po kërkon të “jetojë me virusin” si pjesa tjetër e botës. Kjo vjen pasi vendi po përballet me valën më të madhe të infeksioneve – mbi 30,000 çdo ditë.

Disa përdorues në internet kanë vënë në dyshim lehtësimin e përshpejtuar – “Sistemi mjekësor do të mbingarkohet dhe shumë të moshuar do të infektohen”, shkroi një përdorues.

Por shumë të tjerë u gëzuan për lirimin e një politike që kishte kontrolluar jetën e tyre për gati tre vjet.

Deri më tani, Kina i kishte detyruar njerëzit me Covid dhe këdo që ishte në kontakt të ngushtë të shkonin në kampe karantine. Kjo politikë kishte qenë thellësisht jopopullore sepse ndau familjet dhe largoi njerëzit nga shtëpitë e tyre.

Videot gjatë gjithë vitit kanë treguar rojet që tërhiqnin zvarrë njerëzit nga shtëpitë e tyre, duke përfshirë pamjet virale nga Hangzhou javën e kaluar që tregonin një burrë që “luftonte” me zyrtarët.

Të mërkurën, Komisioni Kombëtar i Shëndetësisë njoftoi një sërë masash të tjera, duke përfshirë:

Kufizimet si bllokimet duhet të zbatohen në zona të identifikuara më saktë – për shembull ndërtesa, njësi dhe kate të caktuara në krahasim me bllokimet në të gjithë lagjen ose qytetin.

Zonat e identifikuara me rrezik të lartë duhet të dalin nga bllokimi brenda pesë ditësh nëse nuk gjenden raste të reja

Shkollat duhet të qëndrojnë të hapura nëse nuk ka shpërthim më të gjerë të kampusit.