Diabeti

Lidhshmëria mes obezitetit dhe diabetit

Me kalimin e kohës, dëmtimi i organeve thelbësore, duke përfshirë veshkat, sytë dhe zemrën, mund të rezultojë nga nivelet e larta të sheqerit në gjak.

Një hormon i quajtur insulinë ndihmon në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Kur pankreasi nuk arrin të prodhojë insulinë, personi ka diabet të tipit 1. Lloji më i përhapur i diabetit dhe ai që lidhet më shpesh me obezitetin është tipi 2.

Marrëdhënia midis obezitetit dhe diabetit

Trupi duhet të krijojë më shumë insulinë për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak. Mundësia për të marrë diabetin e tipit 2 mund të minimizohet duke humbur qoftë edhe pak peshë. Për shembull, studimet kanë treguar se humbja e vetëm 5-7% të peshës trupore mund të ulë rrezikun e zhvillimit të diabetit deri në 58%.

Si të parandaloni obezitetin dhe diabetin?

Si ndikon diabeti në rrezikun e obezitetit?

Përfshirja e rregullt e ushtrimeve të rregullta në rutinën e dikujt është thelbësore: Ushtrimi rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës, e cila ndihmon në shmangien e diabetit dhe ndihmon në djegien e kalorive. Nëse një person sapo ka filluar të ushtrohet, ai duhet të rrisë gradualisht intensitetin dhe kohëzgjatjen e stërvitjeve. Njeriu duhet të përpiqet për 150 minuta ose më shumë në javë për ushtrime aerobike mesatarisht intensive, të tilla si ecja e shpejtë, çiklizmi ose noti.

Flini mjaftueshëm: Fjetja e mjaftueshme mund të ndihmojë në parandalimin e obezitetit dhe diabetit duke rregulluar hormonet që ndikojnë në oreksin dhe metabolizmin. Përveç kësaj, gjumi i mirë mund të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës, të ulë stresin dhe të përmirësojë mirëqenien e përgjithshme për të siguruar shëndet optimal.

Lënia e duhanit: Heqja dorë ose reduktimi i duhanit mund të parandalojë ndjeshëm obezitetin dhe diabetin duke përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës, duke rritur nivelet e aktivitetit fizik, duke reduktuar marrjen e kalorive dhe duke përmirësuar shkallën e përgjithshme metabolike.

Mbani një deficit kalori: Deficiti i kalorive përfshin marrjen e më pak kalorive në ditë sesa shpenzon trupi. Dikush duhet gjithashtu të kufizojë marrjen e ushqimeve me kalori të lartë, me yndyrë të lartë, pije me sheqer dhe alkool.

Bisedoni me mjekun: Një mjek mund të ndihmojë në përcaktimin e një peshe të shëndetshme për llojin e trupit të personit dhe t’i udhëzojë ata në arritjen e qëllimeve të tyre për humbje peshe.