Si ndodhi kjo?

Çka e shpëtoi Islandën nga koronavirusi?

Islanda është ndoshta  është përfundimisht “histori suksesi” në mënyrën e trajtimit të pandemisë së koronavirusit.

Autoritetet e vendit kanë një panoramë të plotë dhe të saktë të përhapjes së virusit në popullatë, me kritere sasiore, cilësore dhe gjeografike, dhe këto njohuri e udhëzojnë atë në vendime të tilla si shmangia e bllokimit dhe funksionimi i plotë i shoqërisë dhe ekonomisë së saj dhe mbrojtje jashtëzakonisht  të suksesshme të qytetarëve të saj.

Por cili është sekreti i suksesit të vendit të vogël – dhe natyrisht të izoluar – ishullit në majën veriperëndimore të Evropës?

Reagimi në kohë ndaj sfidës së pandemisë, pasi autoritetet bënë atë që duhej të bëhej qysh në 31 Janar dhe sekuencën e mirëfilltë të direktivës themelore të Organizatës Botërore të Shëndetit: Teste, teste.

Duke qenë në gjendje të kontrollojë situatën më lehtë, për shkak të popullsisë së saj shumë të vogël (jo më shumë se 400,000 njerëz) dhe dendësisë jashtëzakonisht të ulët të popullsisë për kilometër katror, Islanda deklaron rreth 2.000 persona të infektuar dhe vetëm 8 vdekje.

Si ndodh kjo? Falë politikës së një kontrolli të gjerë mbi të gjithë popullsinë.

“Vikingët” kanë arritur të regjistrojnë numrin aktual të rasteve pozitive në të gjithë vendin, të gjurmojnë të gjitha kontaktet e pacientëve dhe të zbatojnë masën e karantinës ose izolimit për ata që janë të sëmurë ose rrezikojnë të sëmuren.

Kështu, 13% e popullsisë së përgjithshme (afërsisht 40,000) kanë kaluar një test për virusin korona dhe gati 1% janë testuar pozitivë.

Nga afërsisht 1800 raste, 1.000 pacientë janë rikuperuar, vetëm 34 janë duke u trajtuar dhe 8 janë në kujdes intensiv. Numri i vdekjeve është vetëm 8.

Taktikat e testeve në masë çojnë gjithashtu në karantina të gjera individuale, pra në rezultatet e mësipërme.

Më shumë se 17,000 njerëz janë karantifikuar ose izoluar gjatë gjithë kësaj kohe – një pjesë e madhe e popullsisë së përgjithshme, ndërsa rreth 2.500 mbeten në këtë gjendje kufizuese për momentin.