Buzët, thonjtë, gjoksi dhe kërdhokullat – si mund t’ju paralajmërojë dukja juaj për sëmundjet e rrezikshme

Shikohuni mirë në pasqyrë dhe do të mësoni se a ju mungon diçka

Në vend që të kujdeseni për rrudhat dhe gushën, shkencëtarët ju këshillojnë që t’i kushtoni kujdes dukjes suaj të përgjithshme, sepse ajo mund t’ju tregojë se a vuani nga ndonjë sëmundje, transmeton Telegrafi.

Kushtoni kujdes dukjes suaj fizike dhe mund të jetoni dukshëm më gjatë.

Shkencëtarët kanë konstatuar që ajo se si dukeni nga jashtë flet shumë për atë se çfarë ndodh brenda organizmit tuaj. Madje mundeni edhe të parashikoni problemet potenciale dhe t’i pengoni me kohë.

Studimi i cili tani është botuar shpjegon që dhjami rreth stomakut nuk është i lidhur vetëm me sëmundjet e zemrës, por edhe me sëmundjen e Alchajmerit. Edhe në çka do të duhej t’i kushtoni kujdes.

Buzët

Buzët e thata dhe të çara, si edhe mukoza e cila grumbullohet në këndet e tyre mund të jenë shenjë e sistemit të imunitetit shumë të dobësuar, madje edhe të sindromës së Shergenit – sëmundje të rrezikshme autoimune.

Thonjtë

Kur flasim për thonjtë nuk është fjala për atë që nuk janë mirëmbajtur me manikyr, por për dëmtimet e vërteta të thonjve, të cilat mund t’ju tregojnë shumë për shëndetin tuaj. Kur ju lakohen thonjtë nga të gjitha anët, por jo në mënyrë të rregullt nga poshtë, atëherë mbase keni problem me hekurin, aneminë, sëmundjet e zemrës dhe hipotiroidet. Nëse thonjtë tuaj kanë ngjyrë rozë vetëm në rrënjë, ndërkaq pjesa tjetër është e bardhë, ndoshta keni problem me mëlçinë, veshkat, me zemrën apo me diabetin.

Gjoksi i madh dhe kërdhokullat

Femrat të cilat kanë bel të ngushtë, ndërkaq gjoks të madh dhe kërdhokulla të gjera kanë në trup nivel të ngritur të thartirave yndyrore omega-3. Një studim i madh i bërë në Pitsburg ka treguar që kjo nxit rritje të qelizave të trurit. Gjithashtu femrat e këtilla janë më fertile.

Kofshë të vogla

Hulumtimi ka treguar që njerëzit të cilët kanë kofshë më të shkurtra se 62 cm mund të vuajnë shpesh nga sëmundjet e zemrës, mirëpo i kërcënon edhe vdekja e hershme. Ata të cilët kanë kofshë të ngushta janë të prirë të sëmuren nga diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Sytë

Të gjithë mendojnë që qeskat nën sy janë vetëm tregues të lodhjes. Mirëpo, ato mund të jenë shenjë e futjes së tepërt të kripës në organizëm, sepse lëngu mblidhet nën sy, andaj krijohen qeskat. Gjithashtu, mund të tregojë edhe që keni pirë tepër alkool, prandaj jeni të fryrë. Qeskat janë edhe shenjë që diçka nuk është në rregull me gjëndrën tuaj tiroide dhe me veshkat.

Gjoksi i madh

Krahë të mëdhenj mund të tregojnë probabilitet më të madh për jetë të gjatë dhe shëndet të mirë, thuhet në studime. Kjo është e lidhur me muskuj të gjatë dhe të fortë. Muskujt janë inde të cilat më së shpejti i djegin kaloritë. Qelizat muskulore reagojnë shumë më shpejt ndaj insulinës se sa qelizat e tjera në trup, andaj më lehtë zbërthejnë sheqerin dhe për këtë shkak niveli i glukozës në stomak është më i ulët. Mirëpo shansi për zhvillim të sëmundjeve të zemrës është më i ulët.

Dhjami rreth stomakut

Grumbullimi i yndyrave në stomak pothuajse në pjesën qendrore të tij ka të bëjë me zvogëlimin e qelizave të trurit, ndërkaq kjo ka lidhje të drejtpërdrejtë me zhvillimin e demencias, sëmundjeve të Parkinsonit dhe të Alchajmerit.