A po e bëjnë medikamentet kundër ankthit jetën tonë më të keqe?

Numri i të rriturve amerikanë që marrin benzodiazepina, një klasë e barnave që përfshijnë Xanax dhe Valium, u rritën me 67 për qind – në 13.5 milionë – midis 1996 dhe 2013, sipas hulumtimit të publikuar në New England Journal of Medicine më parë këtë vit.

“Shumë veta nuk e kuptojnë se benzodiazepinat mund të jenë problematike dhe kur merren çdo ditë mund të përkeqësojnë ankthin, të kontribuojnë në pagjumësinë e vazhdueshme dhe të shkaktojnë vdekje”, shkruan autorët, transmeton lajmi.net.

Të qenit i vetëdijshëm për shenjat paralajmëruese të hershme mund të ndihmojë në parandalimin e rezultateve të tilla të frikshme, thotë Dr Yadagiri Chepuru, një psikofarmakolog me bazë në Yonkers.

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga simptomat e mëposhtme, Chepuru thotë se mund të jetë fajësia e benzoit:

• Dobësi fizike

• Lodhje e pazakontë

• Vizioni i paqartë

• Problemet e balancit

• Luhatje humori

• Konfuzion ose të menduarit habitshëm