Gropë preaurikulare

A keni një vrimë në veshin tuaj? Kjo është një dukuri e rrallë te njerëzit dhe ja çfarë përfaqëson

Ky fenomen ka emrin e vet – “gropë preaurikulare”. Përveç pamjes së tyre, nuk shkaktojnë simptoma. Sidoqoftë, ndonjëherë ato infektohen.

Është një vrimë e vogël, jonormale përpara veshit. Gropa preaurikulare formohet si rezultat i problemeve të fuzionit gjatë javës së gjashtë të shtatzënisë, kur veshi zhvillohet.

Kjo është një dukuri e rrallë dhe nuk kanë shumë njerëz. Të gjithëve mund të na kenë bërë përshtypje dhe tashmë është momenti të të mësojmë se çfarë ato janë në të vërtetë, transmeton Telegrafi.

Çfarë është gropa preaurikulare?

Gropa ose hapja preaurikulare është fillimi i traktit të sinuseve që gërshetohet nën lëkurën e veshit. Ndonjëherë trakti është i shkurtër dhe ndonjëherë mund të jetë i gjatë me disa degë që kalojnë zigzag nëpër indet e veshit.

Mund të shfaqet në njërën anë ose në të dyja. Edhe pse ky trakt dhe gropë sinusale nuk duhet të jetë aty (është një defekt i lindur), lajmi i mirë është se në shumicën e rasteve gropa është e padëmshme dhe nuk lidhet me probleme të tjera mjekësore.

Në përgjithësi nuk ka arsye për alarm. Pjesa e jashtme e veshit quhet llapë e veshit. Preauricul do të thotë thjesht “përpara llapës së veshit”.

Komplikimet e mundshme

Edhe pse vetë gropa nuk është e dëmshme, është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje për shkak të disa problemeve të mundshme.

Infeksione: Simptomat përfshijnë ethe, dhimbje, skuqje, ënjtje dhe qelb; kjo mund të çojë në një absces.
Ciste: Një gungë pa dhimbje pranë hapjes mund të tregojë një ciste, e cili rrit rrezikun e infeksionit.

Gropat preaurikulare të infektuara duhet të trajtohen nga një profesionist i kujdesit shëndetësor me antibiotikë, dhe ndonjëherë me prerje dhe kullim të qelbit.

Shkaqet

Gropat preaurikulare shkaktohen nga një defekt i zhvillimit në vesh, ndërsa fetusi është në mitër. Ekspertët gjithashtu besojnë se ka një komponent gjenetik. Megjithatë, arsyeja pse ndodh kjo ende nuk është kuptuar plotësisht. Nëse të dy veshët janë të prekur, ka më shumë gjasa që të ketë një histori familjare të këtij keqformimi kongjenital.

Disa raste të gropës preaurikulare shoqërohen me sindroma të caktuara gjenetike, duke përfshirë:

Sindroma Branchio-oto-renale (BOR): Mund të shkaktojë keqformime të tjera të fytit dhe veshit dhe mund të shoqërohet me probleme dëgjimi dhe anomali të veshkave.
Sindroma Beckvith-Viedemann: Është e lidhur me problemet e stomakut dhe kancerin e veshkave dhe të mëlçisë; mund të ketë një gjuhë të madhe dhe llapë veshësh asimetrike.
Dizostoza mandibulofaciale: Anomali të kokës dhe fytyrës, duke përfshirë një kokë shumë të vogël që nuk rritet me trupin, vonesa në zhvillim, probleme të të folurit dhe gjuhës dhe paaftësi intelektuale; i quajtur edhe sindroma e Treacher Collins.

Diagnoza

Otolaringologu juaj fillimisht do të dëshirojë të përjashtojë sindromat gjenetike që ndonjëherë shoqërohen me gropa preaurikulare. Për ta bërë këtë, ata do të ekzaminojnë kokën, veshin dhe qafën e fëmijës tuaj për anomali të tjera.

Për të ekzaminuar më mirë gropën ose anomalitë e tjera të mundshme, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të kërkojë një imazh të zonës, të tilla si skanimi i tomografisë së kompjuterizuar (CT) ose imazhi i rezonancës magnetike (MRI) me kontrast. Këto teste mund të ndihmojnë gjithashtu mjekun të përjashtojë komplikimet që lidhen me gropën preaurikulare, siç është një ciste ose infeksion.

Nëse gjenden anomali të tjera të veshit, mjeku juaj mund të urdhërojë një test dëgjimi të quajtur audiogram. Nëse dyshohet për sindromën bronkio-oto-renale, rekomandohet një ekografi e veshkave. Së fundi, nëse dyshohet për një sindromë gjenetike, do t’ju referohen specialistë të tjerë që mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni çdo problem organik specifik për fëmijën tuaj.