Gratë e punësuara

​Talibanët u thonë grave të qëndrojnë në shtëpi: Ne nuk jemi të trajnuar për të folur me to

Gratë e punësuara në Afganistan duhet të qëndrojnë në shtëpi derisa të vendoset siguria e tyre, ka thënë zëdhënësi i talibanëve Zabihullah Mujahid.

Ai në një konferencë për media tha se bëhet fjalë “vetëm për një procedurë të përkohshme.

“Forcat tona të sigurisë nuk janë të trajnuar se si të sillen me gratë dhe si të flasin me to. Derisa të krijojmë siguri të plotë, ne u kërkojmë grave të qëndrojnë në shtëpi,” u shpreh Mujahid.

Talibanët, të cilët zbatuan një version të rreptë të ligjit islamik kur sunduan Afganistanin para vitit 2001, morën kontrollin e plotë të vendit nëntë ditë më parë. OKB theksoi raportet e abuzimit, veçanërisht kufizimet ndaj grave.

CNN kontaktoi një grua në mesin e të njëzetave javën e kaluar për të mësuar se si jeta e saj është ndikuar nga ndryshimi i shpejtë i regjimit dhe si po mendon për të ardhmen e saj nën sundimin taliban. Ajo ishte një vajzë kur talibanët ishin në pushtet për herë të fundit, nga e cila u përmbysën në 2001 në një ndërhyrje të koalicionit të udhëhequr nga SHBA.

Ajo u strehua në Kabul me familjen e saj pasi një raketë goditi shtëpinë e tyre në qytetin verior të Kunduz.

“Kunduz nuk është një vend për të jetuar për momentin. Askush nuk duhet të jetë atje. Unë jam në kontakt me shumë ish -kolegë që janë ende të bllokuar në Kunduz. Gratë nuk largohen nga shtëpitë e tyre, të gjithë qëndrojnë në shtëpi. Ata që kishin punë janë të frikësuar. Të gjithë kanë frikë se talibanët do t’i ndalojnë në rrugë dhe do t’i vënë jetën e tyre në një formë rreziku,” tha gruaja.

Ajo vuri në dukje ndryshimin midis njerëzve që punonin për veten e tyre dhe atyre që ishin të lidhur me qeverinë e mëparshme.

“Ata që punuan në mënyrë të pavarur nuk shohin shumë ndryshime. Ata vazhdojnë punën e tyre në shtëpi, të vetëpunësuar. Nga ana tjetër, punonjësit e qeverisë janë të gjithë në shtëpi dhe nuk mund të kthehen në punë pavarësisht deklaratave të talibanëve për t’u kthyer lirshëm,” tha gruaja.

“Çështja është se askush nuk beson asgjë që del nga goja e talibanëve. Unë dyshoj qartë se talibanët kanë ndryshuar. Ata nuk kanë të njëjtat vlera si populli afgan. Ata nuk janë të interesuar për demokracinë. Ne jemi të bindur se talibanët japin një imazh të rremë për veten e tyre. Kombet e Bashkuara po shikojnë nga afër. Unë po përpiqem të largohem nga vendi me ndihmën e OJQ -ve dhe agjencive humanitare. Fatkeqësisht, askush nuk më ka ndihmuar me këtë,” përfundoi ajo.